Hoppa till huvudinnehåll

Spotlight: Islamfientlig rörelse har kontakter på hög politisk nivå

Den islamfientliga rörelsen i Finland har kontakter på hög politisk nivå, visar en granskning som Yle Fems Spotlight har gjort.

Flera Sannfinländare har eller har haft kopplingar till Finnish Defence League. Sedan Spotlight började granska anti-islamismen och dess kopplingar till Sannfinländarna har åtminstone en Sannfinländare som varit aktiv inom FDL fått gå från partiet. Andra har uppmanats att ta avstånd från FDL för att undvika negativ publicitet.

I en nätverksanalys över människor som varit aktiva på Finnish Defence Leagues sidor hittade Spotlight flera Sannfinländska kommunal- och distriktspolitiker. Forskaren Jussi Jalonen säger också till Spotlight att det finns flera andra islamfientliga aktörer bland de Suomen Sisu-medlemmar som nu är aktiva inom Sannfinländarna.

 • Hyllningen av Kanada: Bättre än Sovjets röda maskin

  Sportbladets krönikör: "De regerar hockeyvärlden totalt."

  Kanada har gått fram som en ångvält i World Cup. Det här är bara en i raden av turneringar som världens främsta ishockeynation har dominerat i. De regerar hockeyvärlden totalt. Jag har inte sett ett mer komplett lag någonsin, skriver Sportbladets Mats Wennerholm.

 • Presidentvalet pågår: Favoriten Kallas mot jokern Jõks i final

  Elektorerna förbisåg folkets favorit Marina Kaljurand.

  Det estniska elektorskollegiet har avslutat den första av dagens två omgångar i presidentvalet. Av de två förhandsfavoriterna blev det erfarna Siim Kallas som gick vidare med 81 elektorsröster. Folkets favorit Marina Kaljurand blev bara fjärde med 75 röster och det är advokaten Allar Jõks med 83 röster som lite överraskande gick vidare.

Läs också

 • Finländare samlade sina krafter mot rasism

  "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

  Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Nyligen publicerat - Inrikes