Hoppa till huvudinnehåll

Vartiainen vill sparka finländarna till arbete

Bild: Juhana Vartiainen forskningschef,juhana,vartiainen

Nu får det vara slut på det finländska fritidsslappandet. Det behövs längre arbetsdagar, fler arbetstimmar och färre pensionsår. Lönerna måste ner och boendet borde bli dyrare. Så säger Juhana Vartianen som är färsk överdirektör för Statens ekonomiska forskningscentral VATT i dagens Helsingin Sanomat.

Juhana Vartiainen lägger i tidningen fram åtta teser för att Finland skall klara av sin åldrande befolkning. Den arbetsföra befolkningen krymper och mängden åldringar som behöver vård ökar.
Juhana Vartiainens teser är följande:

1. Pensionsåldern måste höjas från nuvarande 63 år.
Argumentet att många inte ens orkar arbeta till den nuvarande pensionsåldern håller enligt Vartiainen inte. Åldersgränsen påverkar förväntningarna och hur mycket de anställda bemödar sig om att bevara sin arbetsduglighet. En höjning av den undre åldersgränsen drar med sig andra.

2. Pensionsslussen måste slopas.
Det skulle minska risken för att de som är i pensionsslussålder förlorar sitt arbete. Vartiainen bedömer att de anställda skulle vara mindra kräsna om det inte skulle finnas en pensionssluss. Då skulle de också vara mera attraktiva i arbetsgivarens ögon. Bådas beteende skulle förändras och åldersrasismen skulle minska.

3. Tidigare examen och in i arbetslivet.
Universiteten kunde enligt Vartiainen införa terminsavgifter till exempel efter det fjärde studieåret.

4. Beskattningen av arbete måste sänkas.
En skattesänkning skulle inte få dem som redan arbetar att jobba mera, men hemmafruar, arbetslösa och studerande kan uppmuntras till arbete. Därför är det effektivt att sänka skatten för låginkomsttagare, men inte för alla. Arbetsinkomstavdraget är ett bra sätt. Däremot är skadan av stora marginalskatter inte så stor.

5. Stödet för ägarbostäder borde slopas.
För tillfället får man göra skatteavdrag för bostadslåneräntor, den beräknade bostadsinkomsten beskattas inte och Finlands fastighetsskatt är låg. (Bostadsinkomst =skillnaden mellan kostnaderna för en ägd bostad och den hyra som man skulle tvingas betala för att hyra sin bostad.) Vartiainen påpekar att han också har ägt bostäder hela sitt liv, men tycker att han lika bra skulle ha kunnat göra det för sina egna pengar i stället för på skattebetalarnas hyresgästernas pengar. Han ondgör sig också att ägarboende beskattas så lindrigt att man kan få en god levnadsstandard med små inkomster eller som hemmafru. En strängare beskattning kunde motivera till arbete.

6. Hemvårdsstöd för kortare tid.
Vi tycker alla det är roligt att vara hemma, men är det nödvändigt att stöda det här underbara slappandet så länge som tre år?, frågar Vartiainen.

7. En sänkning av ungas löner.

8. Socialstödet borde förnyas.
Socialstödet är för ofta ett mera lockande alternativ än ett låglönejobb.

Patrik Schauman
Läs också: Vartiainens teser väcker kritik

Kommentarer

Inlagt av

Borde man inte först och främst fundera över hur Finland ska kunna skapa nya arbetsplatser i framtiden istället för att få alla pensionärer på jobb ända tills dom dör och dom unga på jobb med underbetalda löner ? På vilket moln seglar denne herre, egentligen ?

Inlagt av

Typiskt modernt prat som strävar till att pressa ut allt ur folket. Det skall inte finnas några friheter utan människorna är till för systemet (det kallas också diktatur). Det är ju som värsta Orwell fantasier. Faktum är nog att ett land mår bäst om människorna i landet är lyckliga. Och lyckliga är man om man har tillräcklig tid och balans mellan arbete, fritid, familj och hobbyn.

Inlagt av

Här har vi igen en typisk kommentar av en s.k "expert". Vet han något om vanligt folks arbetsliv idag?
Svar: Nej.Med en papegojas tanklöshet och envishet upprepas detta mantra, att "vi måste arbeta längre och mer, och helst dö genast i början av pensionärstillvaron.
Lite tragikomiskt hur vi "nordens japaner" skall försörja allt och alla i hela EU !
Just har våra klantar till politiker kämpat för att få Grekland att rätta sig efter någon typ av regler..Vad gör grekerna? Jo , svänger allt upp och ner ! Och Frankrike..Spanien, Portugal, Irland o.s.v. o.s.v
Nej, tro inte på "experterna". Kom ihåg att leva också.Satsa på att skapa möjligheter åt de unga att komma in i arbetslivet.

Inlagt av

Varför flyttar företag från Filand till låglöneländer ? Mao till länder som i bästa fall betalar slavlöner, använder barnarbetskraft och där arbetstagarna (slavarna) arbetar under slavliknande villkor och förhållanden. Företagens och arbetsgivarnas målsättning och alternastiv är (att stanna i Finland) ju om de fick som de ville är ju just att få arbetstagarnas löner, arbetsvillkor, semester mm sänkta samt pensionsåldern, arbetstiden mm. höjda just precis TILL SLAVNIVÅ. Och allt detta bara för att aktieägarnas dividender (större vister) och ledningens löner, bonusar, tillägg osv skall bli SÅ STORA SOM MÖJLIGT och ledningens pensionsålder sänkas så lågt som möjligt (60 år eller mindre). Höjden av ekonomisk girighet, narsisim, morallöshet, orättvisa och fräckhet. Detta är den riktiga bilden av en stor del av företagsvärldens verkliga mål som man i medierna har medvetet tystat ner. Självfallet har vi många goda företag, men är rädd för att de hamnar i minoritet.

Inlagt av

Förr i tiden fanns ett ordstäv om folk som uttalade sig tvärsäkert om saker och ting utan att ha den minsta aning om hur vardagsverkligheten såg ut: "Vuxit upp i en tunna, fått mat genom sprundet"! Vartiainen vet absolut inte någonting om hur vardagen och arbetslivet ser ut för vanligt folk, där han sitter i sin "tunna". Hemmafruar? Den arten har dött ut för länge sedan, och att sköta barn i hemmet är definitivt inte att "slappa". Som tidigare skribent säger - den s.k. utveckling Vartiainen talar för går mot ett slavsamhälle. "Arbeit macht frei" står det visst vid porten till Auschwitz... Nej, vi vanliga knegare ska inte sparkas till arbete, arbete och ännu mer arbete tills vi stupar av utmattning som företagens ledning och aktieägarna sniket drar nytta av till vår sista svett- och blodsdroppe - hellre sparka Vartiainen och andra tvärsäkra besserwissers med topplöner!

Inlagt av

Hemvårdsstödet borde förkortas betydligt. Det är ett slags hemmafrustöd. Varför understöder vi mödrar som har en försörjare? Ensamförsörjande mammor har sällan möjlighet att utnyttja stödet. Det utgör närmast Dagvårdsplatserna kan finansieras med de ökande skatteintäkter som de förvärvsarbetande mammorna står för. I allmänhet glöms den här biten bort. Arbetande mammor betalar också skatt. Hemvårdsstödet borde ta slut då barnet fyller två - allra senast. De som vill det stannar ändå hemma, oberoende av stödet.

Inlagt av

Naturligtvis borde pensionsåldern höjas. Vi har inte råd att försörja alla från 63 års ålder uppåt. Men om man driver arbetstagarna till utmattning eller sjukdom före de ens är i närheten av pensionen då är det ju inte till stor nytta.
Det behövs förändringar på många fronter om man ska hitta lösningar på pensionsfrågan och dessutom ha en fungerande arbetsmarknad. Vartiainen kommer med tomma teser utan konkreta, hållbara förslag. Han har uppenbarligen aldrig varit hemma med småbarn, eller varit så utsatt att han tvingats söka socialbidrag. Tur för honom. Men totalt respektlöst mot dem som faktiskt kämpar för att få det att gå ihop.

Inlagt av

Jag undrar om Ni som kritiserar egentligen läst artikeln? Varför kritiserar man konstant dividender? Det är ju bara för vem som helst att trampa in i banken och köpa aktier och njuta av dessa, man kan ju börja med t.ex 50.-/mån så man behöver inte vara rik. Kanske det skulle hjälpa om alla löntagare i samband med deklarationen fick hem en kalkyl vart skattepengarna tagit vägen så skulle man kanske se saken från annan synpunkt?

Inlagt av

Skär ner på statens utgifter och lägga ned t.ex.. Statens ekonomiska forskningscentral VATT. Vad behövs den institutionen till?

Inlagt av

Vartiainen har otur då han tänker. Hårt arbetande människor klarar sig bra nästan var som helst i världen. Fördelen med att sitta i Finland och huttra är just att man kan överleva utan att arbeta en enda dag.
Ifall man tänkt jobba kan man lika gärna dra någonstans där staten inte sysslar med utpressning.

Inlagt av

Vartiainen vet inte vad han talar om.Bostäder är dyra i Finland. Om man är lågavlönad, så går en stor del till hyran, ex lönen är under 2000, hyran 700-800 för en lten tvåa. Inte lever man flott med det som blir kvar. Värst är det för de ensamboende. Med en liten lön får du banklån, men är skuldsatt för 30 år framåt, och med stora skulder, blir inte mycket över att leva på. Man har inte råd med bil, utan tvingas åka dyr kollektivtrafik. Det svider i skinnet att höra Vartiainens uttalande.

Inlagt av

"Bostadsinkomsten beskattas inte", maken till sjuk fundering har jag aldrig hört! Om man nu frångår skatteavdraget för bostadsräntor och utgår ifrån att bostaden man äger är betald. Har man då inte förtjänat att bo billigare än den som bor på hyra ? Hur kan man påstå att man efter att helt själv har slitit och betalat sin egen bostad skulle göra detta på skattebetalarnas bekostnad ??? Ofattbart ! Om Vartiainen anser sig ha gjort det på skattebetalarnas bekostnad kan han ju inte ha ägt sina bostäder utan de har varit med lånade pengar han bott i dem! Bruttonationalprodukten som består av producerade varor och tjänster borde vara det enda som skulle kunna baskattas, fastighetsskatten är helt av ondo! Först har man arbetat och betalat skatt, köpt material och betalat skatt,legt arbetskraft och betalat skatt, när har man egentligen fullgjort sin plikt? Kanske när man ligger på dödsbädden utan tillgångar? Och har man till äventyrs lyckats skrapa ihop någonting så far det sista i arvsskatt för den som ärver!

Inlagt av

Det finns väl nog minimilön, skulle jag tro.
Men det finns väl ingen maximilön? Hur skulle det
vara att införa maximilön och maximipension, så
skulle pengarna räcka till?

Inlagt av

Inställer sig frågan: Vem ansvarar för att det arbete och uttalade som görs i Statens Ekonomiska Forskningsanstalt (VATT) namn är övervägda och motsvarar det VATT har grundats för?
Visserligen heter det "dens bröd du äter, dens lovsång sjunger du", men representerar VATT nu bara arbetsgivare och storkapitalister, eller borde också vanliga knegare tas i beaktande?
Om VATTs uppgift allmänna för samhället borde de som utsett Vartiainen ta sig en funderare över hur han ska fortsätta. Vi har ju nu en "työväen presidentti" som dagligen uttalar sig om det mesta, borde han också nu ha en åsikt? Eller SDP som väl har varit Vartiainens politiska hemvist tidigare enligt rykten.

Inlagt av

VATT underlyder finansministeriet vars politrukker genomgående för kapitalets talan. Så Vartiainen sjunger exakt den sång han är satt att sjunga.

Inlagt av

Hur som helst så kommer vi inte att ha råd att fortsätta på nuvarande sätt eftersom en hel del av de förmåner vi nu åtnjuter bekostas med lån. Det ser inte heller ut som om den ekonomiska tillväxten skulle ta fart inom överskådlig framtid, och då måste en del av stöden ohjälpligt dras in.

Var och en kan ju inför nästa val fundera på vilka åtgärder som är mest rättvisa. God hjälp får man av att bekanta sig med vart våra skattepengar egentligen går (vilket bl.a Gurka efterlyser).
Det kan man göra på Verokuitti.fi

Inlagt av

I fråga om den här Verokuitti-sidan jag vinkade om ovan så är den intressant läsning på många sätt. Om man vill se efter t.ex. hur mycket pensionerna kostar mig som skattebetalare, så hittar man en post under finansministeriet, men sedan hittar man lika mycket till under social- o. hälsovårdsministeriet!

Jag upptäckte också att jag betalar dubbelt så mycket för barnbidragen som för polisväsendet. Det hade jag inte trott.

Inlagt av

Sänk lönen radikalt för dessa virriga politrucker. Ingen av dem gör rätt för mer än 10000E per månad.Behöver de mera kan de söka sin lycka utomlands.
Ta även bort deras fantasipensioner.
Då räcker skattepengarna bättre till vettigare saker.

Undrar vem som anställt denna man?

Inlagt av

När man läser kommentarerna till Vartiainens åsikter ser man att de allra flesta opponerar sig. Faktum är att om staten forsätter och ta lån 8 mrd EUR per år så hamnar Finland på obestånd likt Grekland. Någon måste faktiskt ta ansvar och tala om att vi inte kan fortsätta leva med alla nuvarande förmåner intakta. Sen är det politikerna uppgift att genomföra det. Förmodligen blir åtstramningarna lika impopulära som att höja bensinskatten i USA. Men nödvändigt är det.

Inlagt av

Till alla dem som tycks vilseledda av det ständiga gnatet om Finlands skuldsättning. Frågan är inte hur stor kakan är, frågan är hur den fördelas. I denna fråga har Finland under högervridningens tid allt mer gått mot en hänsynslös fördelningspolitik, där de rika ska bli ännu rikare, de fattiga och medelklassen stå för de välbeställdas höga inkomster. Liikanen har tydligen rätt, i Grekland betalar inte de rika skatt i någon större utsträckning. Det är bara så att Liikanen borde upplysa SDP om detta så att Kokoomus får stå för vad de lär utan fackets (SAK) och sosseborgarnas stöd.

Inlagt av

Vartiainen har helt klart rätt i det han säger, även om det svider för de småborgerliga finlandssvenskarna att höra det.

Vi måste börja arbeta mer (dvs. fler heltidsarbetande) och längre (dvs börja jobba tidigare och gå i pension senare). Det är en alltför hög andel av befolkningen som är "hemma med barn" i flera år och inte drar in en enda skattecent till samhället. Javisst kostar dagis, men inte på långt när lika mycket som två föräldrar betalar i skatt om de arbetar 100 % (eller ens 75 %).

Folk måste också inse att det är vanvettigt att gå i pension vid 60-63 då man har en förväntad livslängd på ca 80 år. Ska vi faktiskt ha ett samhälle där man inte bidrar alls mellan 0 och 25, och ej heller mellan 63 och 80? Dvs. har medborgarna rätt att vara "oproduktiva" mer än 40 år?

Alla ränteavdrag för investeringar (vare sig det är för bostadslån eller lån för aktieköp) bör givetvis avskaffas. Det är ju alldeles vanvettigt att staten transfererar medel till folk som har råd att köpa bostad eller aktier i annan form. Klart att folk gnäller när det gäller förmåner de själva utnyttjar, men faktum är att vi inte har råd med detta.

Ekvationen är i grunden mycket enkel: vi måste fundera på vilken service som ska finnas i samhället, och därefter anpassa statens intäkter och utgifter till detta. Vi kan inte få allt. Vi måste välja att antingen skära ner servicen (statens utgifter) eller att betala mer. Varje gång man funderar på att stänga ett sjukhus eller lägga ner en skola gnäller folk och det blir ett himla liv. Kom med ett bättre förslag för hur verksamheten ska finansieras istället.

Urpilainens "solidaritetsskatt" är blott och enbart ett populistiskt trick. Den skatten drar in ca 100 miljoner i året. Dvs. nästan ingenting i en budget med utgifter på ca 50 miljarder. Samma sak med toppchefernas löner. Ja de tjänar mycket, men mängden direktörer med en lön på 500 000--> är så pass liten att det inte spelar någon roll.

Vartiainen är precis vad vi behöver -- en välutbildad (pol.dr i nationalekonomi) och erfaren (tidigare forskningschef på Konjunkturinstitutet i Sverige) person som vågar benämna saker vid deras rätta namn. Han är i sanning en frisk fläkt!

Inlagt av

Jag vet inte om de är så nödvändigt att kommentera de här men kotten måste man ju svara. Vartiainen är kanske jo en ekonomiskt skicklig tänkare. Problemet är väl snarare att ekonomi och människokroppen inte riktigt går ihop. De är ju inte så att hockeyspelare vill sluta när dom är 35 men kroppen säger ifrån. Ett vanlig arbetarkropp håller max tills man fyller 60 om du arbetar med tunga saker. Däremot kontorsjobb kan du säkert jobba med till 68-70 de säger jag inget om. Men ändå vill man ha senila människor på bank? Vill man ha brandmän som inte orkar med en stege? Vill man ha en polis med starr? Ja, ekonomiskt så kanske de är bra men där har du problemet kroppen säger ju ifrån för många som sagt inte alla men många. När politikerna löst de problemet så kan vi säkert jobba tills 100 no problem. Största misstaget vi väst gjorde var att börja förbjuda reklam för tobak. Rökare brukar ju dö i förtid visst dom är sjuka sista åren men de är väl bättre att dö vid 65 för staten än vid 80 verkar de som.

Inlagt av

Ja alla är vi så olika. Om man börjat jobba sm 15 åring som de flesta gjorde då tidigare. och jobbar till 65 så nog borde 50 år räcka som arbetsperiod. Mödrar på 50-talet åtnjöt 2 veckor mammaledigt, så deras arbetskarriär blev ganska lång, de som inte före det stupade på sin post. ingen minimilön var ännu uppfunnen på 70-talet ens.
Håller med om att alla lata arbetskygga som går o dräller i fyllan o villan borde fråntas alla sociala förmåner. Likaså borde allt arbete som erbjuds tas emot, men allt duger inte åt nutidens kräsna människor, hellre ligger man hem o spottar i taket än går på jobb.

Inlagt av

Sänka politikernas lön sku va halva vinsten redan i finlands ekonomi...jävla diktatorer!!!

Inlagt av

Voi, voi Kotten! Vart glömdes "Arbeit macht frei"?

Tydligen en upprepning av kretsar bak Vartiainen!

Var finns alla dessa lata, odugliga, baksluga individer, som ligger alla dessa Kottens vänner till last?

Månne vi härnäst ska höra om "bättre" och "sämre" folk?

Av alla jag känner finns inte en enda som uppfyller Kottens kriterier för lathundar. Men jag rör mig ju bara bland vanliga knegare.

Inlagt av

Inte svider det alls. Däremot väcker det av inlagorna att döma äckel hos många att en nyligen till statstjänst utnämnd "klämmer ur" sig sådant dravel mot sunt förnuft och erfarenhet som de flesta har av samhället vi lever i.
Dessutom djupt kränkande uttalanden mot pensionärer, sådana som sköter sina barn hemma, ensamstående fostrare o.s.v.
Någon som känner ansvar för VATT borde inse att Vartiainen är statlig tjänsteman, inte politiker för högerextermister, eller ännu värre ensaksrörelse för att dela folk i kreti och pleti. Det är så man skäms när man känner till lagstiftning och moralbegrepp som ställs på Republiken Finlands tjänstemän.
Allt kan man tydligen försöka för att få publicitet! Finansministeriets tjänstemän tycks inte ha insett vem som i sista hand besluter, dvs Finlands riksdag utsett av Finlands folk. Icke självutnämnda tjänstemän, försvårande dessutom att skyta med doktorshatt. Vad finns det under den hatten?

Inlagt av

Det värsta är att journalisterna väljer att ens publicera en sån här artikel, full med neo-kaptalistisk propaganda. Han borde inte få jobba åt staten som ska vara opartisk med så här starka högeråsikter. Någon borde börja rensa upp i träsket.

Inlagt av

Håller helt med "Gäst".

Om Urpilainen som högsta chef för finansministeriet tillåter sådana kränkande uttalanden som Vartiainen står för och förakt för demokratiskt beslutna finansierings- och beslutssystem, då är det inget under att SDP mistar det mandat en del av folket gett SDP.

Vartiainen & Sailas kan inte uttala sig i offentligheten som privat personer. De "stämplar" också de som medverkat till politiska utnämningar.

Bäst vore nu att "ta i saken" så länge den är "färsk", Vartiainen kunde "återbördas" till det svenska folkhemmet. Med enkel biljett.

Journalister med stort behov att "skapa" rubriker kunde få gå på födelsedagsintervjuver. Något behov av rafflande rubriker när det gäller respekt för demokrati finns inte, möjligtvis för att skapa antireaktioner. Var det Hesaris avsikt så har det lyckats!

Inlagt av

Han ser ganska ung ut denna Vartiainen. Vet han ens vad det handlar om att ha familj, barn och hem att sköta om? Med första två barnen jobbade jag 80%. steg upp senast halv 6, ofta tidigare för att hinna få dem till dagvård och själv till jobbet. Hemma igen efter kl 17. Laga mat, tvätta kläder, sköta hemmet. Och så undrar nån var pappan fanns. Han jobbade också, oregelbunden arbetstid inom transportbranschen, så mycket jobb föll på mig. När hade vi tid med barnen? Några timmar på söndag eftermiddag.

Nu är jag hemma med två små. Men inte frivilligt nu längre. Har snart varit permitterad 400 dgr och sökt över 30 tjänster utan att få ngt. Så var finns jobben? Inom dagvård och åldringsvården antagligen, men det är inte mitt område! Nu hinner jag åtminstone vara med mina barn och träffa min man lite oftare. Jag tror det är bättre för barnen med föräldrar som är närvarande.

Allt kan inte och får inte räknas i pengar. Barns välmående är mera värt. Också vi vuxna behöver fritid för att orka. Som någon skrev här före: vi måste funderar hur pengarna fördelas, inte bara hur vi ska få mera av dem. Så är det också i en familj om inkomsten minskar. Man måste omfördela och se på vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt!

Inlagt av

Det var ett bra förslag att lägga ner VATT och istället grunda VETT och ETIKET,tror dom lönetagarna där skulle kanske ha vettigare ider än dendär,"allt skall skäras ner"

Inlagt av

Välkommen till transportbranchen, bästa Juhana! Vi kör väldigt gärna med låga löner redan nu. Och de redan 70 år fyllda buss- och långtradarchaufförer är det tryggaste som man hittar på vägarna. Välkommen in!

Inlagt av

Det som kostar är överstor stats och kommunalförvaltning. Vartianen själv hör till just denna överstora förvaltning. Det är ingen skillnad om finländarna jobbar livet av sig ifall man har för stort skattebehov pga överstora förvaltningar. Då klarar man inte av att få en konkurenskraft gentemot andra länder.

Inlagt av

Därför borde vi inte heller sammanslå kommuner och bilda stora, dyra och ineffektiva storkommuner. Varifrån kom det förslaget egentligen? Säkert kokomus därifrån allt annat skit kommer. Sfp hejar på ivrigt. Själv fattar man 0.

Inlagt av

Det är inte konstigt att det går som det går för Finland med en massa politiker som inte vet vad de pratar om , har inte en blekaste aning om nånting , med andra ord mindrevetande

Inlagt av

Visst har Vartiainen rätt i allt väsentligt.
Det är på tiden vi amatörgreker börjar tänka efter - så slappt som vi finländare har haft det de senaste ca 20 åren kan vi inte räkna med (eller ännu mindre kräva) att ha det framledes. Ansträngning och nit föder framgång - inte försvarandet av uppnådda förmåner. Europa håller mer och mer på att tappa sin materiella konkurrenskraft och vi måste endera anstränga oss mera eller acceptera hårdare tider.

 • Omfattande markoffensiv mot östra Aleppo

  Regerinsarmén och dess allierade anfaller med stridsvagnar.

  Efter flera dagars intensiva flygräder har syriska regeringsstyrkor och allierade miliser inlett en markoffensiv på fyra fronter mot de rebellkontrollerade delarna av Aleppo. Samtidigt vädjar WHO om humanitära korridorer för att evakuera sårade.

 • Expert sågar nya vårdrekommendationerna

  Professor vid Åbo universitet efterlyser kraftigare tag.

  De nya vårdrekommendationerna för hälsoproblem relaterade till fuktskador får nu kritik från forskarhåll. Tandlöst och fel prioriteringar, säger Tuula Putus, professor i yrkeshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet.

 • Hemliga missiltest i Finland gjorda för holländsk haverikommission

  Nya test: Rysk Buk-missil sköt ner malaysiska MH-17-planet.

  Hemliga missiltest har utförts i Finland i anslutning till utredningen kring nedskjutningen av det malaysiska MH-17-planet i östra Ukraina för två år sedan. Enligt testresultaten var det en rysk Buk-missil, som sköt ner planet.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi