Hoppa till huvudinnehåll

Venizelos hoppfull angående regering

Evangelos Venizelos (till vänster) skakade hand med president Karolos Papoulias Bild: Yorgos Karahalis / AFP i karolus papoulias

Det grekiska parlamentsvalets stora förlorare, socialdemokratiska Pasok-partiet försöker som bäst få ihop en regering efter att både ettan och tvåan i valet har misslyckats. Enligt Pasoks ordförande Evangelos Venizelos finns det hopp om att det lilla partiet Demokratisk vänster kan ingå i en regeringskoalition med Pasok och valvinnaren Ny demokrati.

En sådan koalition skulle ge en majoritetsregering som skulle omfatta 168 av de 300 parlamentmandaten.

Venizelos sade efter mötet med Demokratisk vänsters ordförande att det var, om inte optimistiskt, så åtminstone hoppingivande.

Om Pasok inte lyckas presentera en regering går uppgiften vidare till den grekiska presidenten Karolos Papoulias, och misslyckas han blir det nyval.

Ledaren för vänsterpartiet Syriza, Aleksis Tsipras, försökte på onsdagen bilda regering med de övriga partierna, men utan resultat.

Resultatet från söndagens val visar att åsikterna går starkt isär om hur man ska få Grekland ut ur den ekonomiska krisen. De två tidigare starkaste partierna - Pasok och Ny Demokrati - som var med om att driva igenom hårda sparåtgärder, förlorade stort i valet.

(AP, AFP, BBC)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes