Hoppa till huvudinnehåll

Gratis TBE-vaccin för åbolänningar?

Fästing som kryper på finger. Bild: Yle/Filemon von Numers borrelios,fästing,radiodoktorn,tbe,webbdoktorn


Invånarna i den åboländska skärgården borde erbjudas gratis vaccin mot fästingburen hjärninflammation TBE.

Det anser tidigare landskapsläkaren Birger Sandell efter positiva resultat från Åland. Där har antalet TBE-fall sjunkit sedan invånarna började erbjudas gratis vaccin. Enligt Sandell hör den åboländska skärgården till en riskzon när det gäller TBE och därför skulle det vara befogat att staten erbjöd gratis TBE-vaccin även där.

I Radio Vegas Slaget efter tolv (11.5.2012) fick Sandell kritik av ekon. mag. Linda Karlström, vaccinskeptiker och chefredaktör för www.vaccin.me, som anser att TBE-vaccinets konstaterade biverkningar inte ges tillräcklig offentliget och att vaccin inte är den rätta vägen att gå för att minska TBE-fallen.

Stadsstyrelseordföranden i Pargas, SFP:s Sandra Bergqvist, säger att fästingarna har blivit fler i skärgården. Hon efterlyser mer diskussion om vaccinets fördelar kontra dess biverkningar.

I fjol var antalet fall av TBE (tick born encephalitis, Kumlingesjukan) i hela Finland 62 stycken, 10 av dem konstaterades på Åland. Året innan var antalet 44.

Av personer som smittas av TBE får 10–30 procent svåra symptom. Till symtomen som kan uppträda hör bland annat hjärninflammation, hörselrubbningar, muskelsvaghet och förlamningssymptom (källa: Institutet för hälsa och välfärd).

Lyssna på Slaget efter tolv via länken ovan.

 • Soinis sjukledighet fortsätter

  Soini har också flygförbud under sjukledigheten.

  Utrikesminister Timo Soinis (Sannf) sjukledighet och flygförbud fortsätter fram till söndag. Han kommer ändå att utföra vissa tjänsteuppdrag och tar bland annat emot Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault som besöker Finland på fredagen.

 • Hur blir man världens bästa pappa?

  Norsk livsstilsserie söker svaren.

  Vad skall till för att man skall bli världens bästa pappa? Norska livsstilsserien Världens bästa pappa söker några av svaren tillsammans med programledaren Lars Karelius Noer och sex andra pappor. Alla med sina personliga upplevelser och utmaningar.

 • Sverige tillbaka på jorden i handbolls-EM

  Slovenien chockade svenskorna i handboll-EM.

  Sverige imponerade stort i EM-premiären mot Spanien. Men glädjen varade inte länge, eftersom Slovenien bjöd på en kalldusch på tisdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland