Hoppa till huvudinnehåll

Gratis TBE-vaccin för åbolänningar?

Fästing som kryper på finger. Bild: Yle/Filemon von Numers borrelios,fästing,radiodoktorn,tbe,webbdoktorn


Invånarna i den åboländska skärgården borde erbjudas gratis vaccin mot fästingburen hjärninflammation TBE.

Det anser tidigare landskapsläkaren Birger Sandell efter positiva resultat från Åland. Där har antalet TBE-fall sjunkit sedan invånarna började erbjudas gratis vaccin. Enligt Sandell hör den åboländska skärgården till en riskzon när det gäller TBE och därför skulle det vara befogat att staten erbjöd gratis TBE-vaccin även där.

I Radio Vegas Slaget efter tolv (11.5.2012) fick Sandell kritik av ekon. mag. Linda Karlström, vaccinskeptiker och chefredaktör för www.vaccin.me, som anser att TBE-vaccinets konstaterade biverkningar inte ges tillräcklig offentliget och att vaccin inte är den rätta vägen att gå för att minska TBE-fallen.

Stadsstyrelseordföranden i Pargas, SFP:s Sandra Bergqvist, säger att fästingarna har blivit fler i skärgården. Hon efterlyser mer diskussion om vaccinets fördelar kontra dess biverkningar.

I fjol var antalet fall av TBE (tick born encephalitis, Kumlingesjukan) i hela Finland 62 stycken, 10 av dem konstaterades på Åland. Året innan var antalet 44.

Av personer som smittas av TBE får 10–30 procent svåra symptom. Till symtomen som kan uppträda hör bland annat hjärninflammation, hörselrubbningar, muskelsvaghet och förlamningssymptom (källa: Institutet för hälsa och välfärd).

Lyssna på Slaget efter tolv via länken ovan.

Kommentarer

Inlagt av

Även om jag inte är ute efter att försvara politiker i allmänhet, tycker jag det är vettigt att diskutera viktiga saker som man inte har tillräcklig kunskap om innan man fattar avgörande beslut.
Informationen på sajten www.vaccin.me kan säkert vara till hjälp. Även för sådana som tror att fördelarna med vaccin är fullständigt uppenbara.

Ett stort tack till programledaren Marie som uppträdde mycket proffsigt och sakligt!

Inlagt av

I sådana här fall bör man beakta sannolikheter. Vilken är sannolikheten att man drabbas av svåra biverkningar då man vaccieras jämfört med sannolikheten att drabbas av TBE? Efter att ha drabbats av neuroborrelios (borreliainfektion av hjärnan, kunde botas med en 5 månaders strk antibiotikakur), som till symptomen var lika som svår TBE-infektion valde jag att ta TBE-vaccin för säkerhets skull, vilket enligt min egen bedömning var klokt. Inga biverkningar har visat sig.

Inlagt av

Vaccinmotståndarna lönar det sej inte att diskutera med, det finns ingen fakta som skulle göra dem intresserade ändå. Låt alla som vill ta vaccin få det.

Inlagt av

Alla mediciner och vaxiner har sina biverkningar.
Hur mycket är det som insjuknar i hjrrn hinne infl, genon fästingar?
Att det inte bara är ett trick på förtjänst, liksom fågelinfl vaxinet?

Inlagt av

Det är nog en hel del som insjunknar i hjärnhinneinflammation pga fästingar. Som tur var är de flesta bakteriesmittade och alltså botningsbara med antibiotika. Så gick det för vår son i fjol och det är ingen trevlig sjukdom. Virussjukdomen är ju sällsyntare men allvarligare och på basen av erfarenheten av sonens sjukdom skulle jag absolut rekomendera vaccinering om man rör sig i riskområden. Risken att få biverkningar av vaccinet är nog liten (i vår familj har åtminstone ingen haft problem med biverkningar).

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Grönt ljus för renovering av Kimito hälsostation

  Kimitoön renoverar och bygger ut för 4,4 miljoner euro.

  Renoveringen och utbyggnaden av Kimito hälsostation fortsätter som planerat. Kimitoöns kommunfullmäktige godkände på ett extra tillsatt möte på tisdag det tilläggsanslag på cirka 350 000 euro som behövs för att förverkliga projektet. Artikeln har uppdaterats med kommentarer och mera information om beslutsgången.

 • Skolelever med invandrarbakgrund släpptes inte in i Olkiluotogrotta

  Industrins Kraft förnekar att det skulle handla om rasism.

  Kärnkraftverket i Olkiluoto har råkat i blåsväder på grund av oklarheter i samband med att en skolklass besökte kraftverket. Elever med invandrarbakgrund fick inte följa med till kraftverkets grotta för kärnavfallsförvaring.

 • Politiker vill gå till botten med kloaklukten i Åbo

  Nu ska staden snabbt utreda orsaken till stanken.

  Politiker i Åbo uppmanar staden att snabbt utreda orsakerna till den återkommande kloaklukten i stadens centrum. Flera invånare har reagerat på att det luktat illa i Åbo centrum under flera nätter och morgnar de senaste veckorna.