Hoppa till huvudinnehåll

Inget resultat i de grekiska förhandlingarna

Evangelos Venizelos och Greklands president Karolos Papoulias
Evangelos Venizelos och president Karolos Papoulias Evangelos Venizelos och Greklands president Karolos Papoulias Bild: EPA/ALEXANDROS BELTES pasok

Grekland gör ett fjärde och sista försök att bilda regering, med hjälp av president Karolos Papoulias. Han ska träffa alla partiledare under helgen.

Regeringssonderingarna i Greklandföll på fredagen samman efter att det socialdemokratiska Pasok-partiet misslyckades i det tredje försöket att bilda ny regering.

Ny demokrati misslyckades med samma uppdrag på måndag och Syriza på onsdag.

Pasoks partiordförande Evangelos Venizelos trodde ännupå torsdag att en koalition var möjlig med Demokratisk vänster. Koalitionen skulle bildas av Pasok, Demokratisk vänster och Ny Demokrati.

Men efter ett möte med det konservativa partiet Ny demokratis ledning under förmiddagen, var budskapet att en regering inte kan bildas utan godkännande av vänsterpartiet Syriza. Också Demokratisk vänster vägrade att delta i en regering utan Syriza.

Syriza kräver att villkoren i det grekiska sparpaketet förhandlas om, något som övriga partier inte går med på.

Venizelos bekräftade på fredag kväll att regeringsförhandlingarna har strandat.

Hoppet står nu till presidenten Karolos Papoulias. Om presidenten inte lyckas ena partiledarna, blir det med största sannolikhet nyval. Förhandlingarnas deadline är nästa torsdag.

(AP, AFP, Yle)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes