Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals studerande måste ansöka om tilläggstid

Man i trappor Bild: Yle studerande,studier,studiestöd,trappor

Tusentals universitetsstuderande blir i vår tvungna att ansöka om tilläggstid för att få fortsätta studera i höst, skriver tidningen Keskisuomalainen. Det gäller den första årskull som omfattas av lagen om begränsning av studietiderna.

Studerande som började studera år 2005 eller senare har sju år på sig att ta sin magisterexamen. De som inte klarar det inom utsatt tid blir tvungna att ansöka om tilläggstid av universitetet, och om tilläggstiden inte beviljas tappar de sin studierätt.

Av de sammanlagt 19 000 studenter som inledde sina studier år 2005 har över 6 000 fortfarande sina studier på hälft.

Utbildningen ska spara men vara bäst i världen

Läs också: Utbildningen ska spara - men vara bäst i världen

 • Fiskvägar i Svartån får mera pengar av Raseborg

  Raseborg lägger ut 630 000 euro.

  Raseborgs stad använder under de två följande åren mer pengar än planerat för att Svartån ska få sina fisktrappor. Projektet kör igång tidigare än tänkt tack vare ett statligt bidrag på 800 000 euro.

 • Trump kommer att acceptera ett "klart" valresultat

  Trump accepterar valresultatet om han vinner

  Det republikanska partiets presidentkandidat Donald Trump säger att han kommer att acceptera resultatet från presidentvalet om han vinner. Trump kommer också att godkänna ett "klart" valresultat men förbehåller sig rätten att pröva ett otydligt resultat i domstol.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Fiskvägar i Svartån får mera pengar av Raseborg

  Raseborg lägger ut 630 000 euro.

  Raseborgs stad använder under de två följande åren mer pengar än planerat för att Svartån ska få sina fisktrappor. Projektet kör igång tidigare än tänkt tack vare ett statligt bidrag på 800 000 euro.

 • Niinistö: Jag har inte föreslagit att Ålands demilitarisering avskaffas

  "Huvudansvaret för att försvara Åland ligger på Finland".

  Försvarsminister Jussi Niinistö preciserade under riksdagens frågetimme att han inte har föreslagit att Ålands demilitarisering avskaffas. Niinistö sade att han ville föra fram att ett demilitariserat Åland är svårt att försvara.

 • Asfaltkartellen: Borgå kan dra nytta av domarna

  Borgå stad ser stor möjlighet till ersättningar.

  Borgå stad är fortfarande mitt uppe i en tvist om ersättningar från ett av de företag som hörde till kartellen. Stadens jurist ser positivt på chanserna att få ersättning.

 • Marktäktsbolag förstörde natur i Raseborg

  Nämnd kontaktar åklagarämbetet i ärendet.

  Företaget Murskepojat har fällt träd och lagt jordhögar på en skyddzon i Bengtsmora i Raseborg. Raseborgs stads miljö- och byggnadsnämnd kontaktar nu åklagarämbetet i ärendet.