Hoppa till huvudinnehåll

Undervisningsministeriet: Studier året runt utreds inte

Bild: Yle arbete,arbetsplats,jobb,mobbning,möte,papper,skriva

Undervisnings- och kulturministeriet kommer inte att börja utreda möjligheten att studerande kunde studera 12 månader om året. Tjänstemannacentralorganisationen FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää föreslog i går att studerande borde studera året runt.

Men överdirektör Anita Lehikoinen vid Undervisningsministeriet sätter ändå stopp för det här förslaget. Enligt henne har man funderat på sommarstudiemöjligheter i flera år, men det har visat sig vara svårt att genomföra på universiteten eftersom undervisningspersonalen då har forskningsledigt.

Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) säger till Yle säger att den finansieringsmodell som statsrådet nyligen godkände för universiteten till och med förpliktigar universiteten att erbjuda ett större utbildningsutbud under sommaren.

Enligt Mikko Mäenpää är det konstigt att man diskuterar om att förlänga tiden i arbetslivet och skjuta fram pensionsåldern samtidigt som studerandena har månadslånga jul- och sommarlov.

FSF gillar idén

Finlands Studentkårers Förbund FSF förhåller sig positivt till förslaget om studier året om.

FSF:s ordförande Jarno Lappalainen håller med om att studerande borde ges möjlighet att studera året om, men han påpekar ändå att ett sådant system måste bygga på frivillighet.

Enligt Lappalainen är det också viktigt att studerande hinner skaffa sig arbetserfarenhet innan de övergår helt till arbetslivet.

FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää föreslår att studerande kunde skaffa sig arbetserfarenhet via till exempel praktik. Han anser att det inte är ändamålsenligt att studerande jobbar med sådant som inte har att göra med deras studier.

 • HBL: Ryssland ville inte ha Thors på OSSE-post

  Thors valdes för tre år sedan till posten.

  Ryssland har inte haft något intresse av att förlänga Astrid Thors mandat som minoritetsombudsman vid Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, skriver Hufvudstadsbladet.

 • Skådespelaren Gene Wilder död

  Wilder var med i många av Mel Brooks komedier.

  Den amerikanska skådespelaren Gene Wilder har avlidit. Han var känd för bland annat sin roll i Willy Wonka (Kalle i chokladfabriken) och för sin medverkan i Mel Brooks komedier.

 • Vasa går in med stöd för fortsatt Kvarkenprojekt

  Ska bädda för nästa ansökan om EU-stöd för kvarkentrafiken.

  Vasa går in med ett stöd på 40 000 euro för en uppföljning på Kvarkenprojektet Midway Alignment - Botnia Atlantica (MABA). Stadsstyresen i Vasa godkände på måndagen Kvarkenrådets ansökan om medfinansiering.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes