Hoppa till huvudinnehåll

Undervisningsministeriet: Studier året runt utreds inte

Bild: Yle arbete,arbetsplats,jobb,mobbning,möte,papper,skriva

Undervisnings- och kulturministeriet kommer inte att börja utreda möjligheten att studerande kunde studera 12 månader om året. Tjänstemannacentralorganisationen FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää föreslog i går att studerande borde studera året runt.

Men överdirektör Anita Lehikoinen vid Undervisningsministeriet sätter ändå stopp för det här förslaget. Enligt henne har man funderat på sommarstudiemöjligheter i flera år, men det har visat sig vara svårt att genomföra på universiteten eftersom undervisningspersonalen då har forskningsledigt.

Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) säger till Yle säger att den finansieringsmodell som statsrådet nyligen godkände för universiteten till och med förpliktigar universiteten att erbjuda ett större utbildningsutbud under sommaren.

Enligt Mikko Mäenpää är det konstigt att man diskuterar om att förlänga tiden i arbetslivet och skjuta fram pensionsåldern samtidigt som studerandena har månadslånga jul- och sommarlov.

FSF gillar idén

Finlands Studentkårers Förbund FSF förhåller sig positivt till förslaget om studier året om.

FSF:s ordförande Jarno Lappalainen håller med om att studerande borde ges möjlighet att studera året om, men han påpekar ändå att ett sådant system måste bygga på frivillighet.

Enligt Lappalainen är det också viktigt att studerande hinner skaffa sig arbetserfarenhet innan de övergår helt till arbetslivet.

FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää föreslår att studerande kunde skaffa sig arbetserfarenhet via till exempel praktik. Han anser att det inte är ändamålsenligt att studerande jobbar med sådant som inte har att göra med deras studier.

Läs också

 • "Papperslösa faller lätt offer för olika brott"

  Antalet papperslösa i Finland förväntas öka.

  Antalet papperslösa i Finland förväntas bli fler och fler. Överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för utlänningsenheten vid sydvästra Finlands polisinrättning, befarar att det kommer att få allvarliga konsekvenser.

 • Shimon Peres är död

  Israels förre president och premiärminister blev 93 år.

  Israels tidigare president och premiärminister, mottagare av Nobels fredspris, Shimon Peres har avlidit vid 93 års ålder.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • OP-gruppen lämnar Finansbranschens Centralförbund

  Anse vara förlust för Centralförbundet.

  OP-gruppens förvaltningsråd har slagit fast att banken lämnar Finansbranschens Centralförbund för gott. I stället väljer man Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta som intressebevakare.

 • Fjäder: Högutbildade arbetslösa straffas

  Akava: Aktivt jobbsökande straffas.

  Akava sågar sysselsättningsarbetsgruppens rapport. Rapporten beaktar inte alls högutbildade arbetslösa som aktivt försöker hitta ett jobb.

 • EK: Färre sjukskrivna ifjol

  Anatalet sjukanmälningar minskar under dåliga tider.

  Färre arbetstagare var sjukskrivna under fjolåret jämfört med situationen året innan. Det visar uppgifter som Finlands Näringsliv EK har samlat in bland sina medlemsföretag.

 • Yle köper mer utifrån - barn, unga och drama i fokus

  Förändringarna får personalkonsekvenser, säger vd:n.

  Yle kommer att se över sitt utbud och satsa på mer inköpt material. Det här för att följa de riktlinjer som den parlamentariska arbetsgruppen stakade ut i somras. Förändringarna kommer att få personalkonsekvenser inom bolaget.