Hoppa till huvudinnehåll

Många döda i Syrien trots vapenvila

Fredsplanen fungerar inte som den ska. Syriens FN-ambassadör Bashar Ja' afarai Bild: EPA/PETER FOLEY bashar ja afarai,fn,fn-ambassadör,fn:s säkerhetsråd,syrien,syriens fn-ambassadör,säkerhetsråd

Syriska regeringsstyrkor har riktat angrepp mot rebeller på många håll i landet under söndagen. Enligt uppgifter från FN:s övervakare och från aktivister har 23 mänskor dödats.

Byn Tamana väster om staden Hama var ett av regeringsstyrkornas mål - byborna har ordnat många demonstrationer mot president Bashar al-Assad. Enligt nyhetsbyråerna dödades sju personer och flera hus antändes i byn. Tio personer greps för förhör.

Våldsamheterna i landet fortsätter trots att en vapenvila har varit i kraft i landet i över en månad. FN har nu 189 militära observatörer i landet. Deras uppgift är att övervaka hur fredsplanen, som uppgjordes av FN-sändebudet Kofi Annan, efterlevs.

Målet är att 300 observatörer inom kort ska vara på plats i Syrien.

(AFP, AP, Reuters)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Trump valde ytterligare en general till sitt kabinett

  Klimatskeptiker blir chef för miljöskyddsmyndigheten.

  Donald Trump har valt två nya frispråkiga män till sitt kabinett. Det blir ytterligare en general, denna gång som minister för inrikes säkerhet, och en klimatskeptiker, som till mångas förvåning blir chef för miljöskyddsmyndigheten.

 • Parlamentet stöder Mays tidtabell för brexit

  Storbritannien ser ut att utträda ur EU år 2019.

  Det brittiska parlamentets underhus har gett sitt stöd till regeringens planer på att inleda formella förhandlingar om landets EU-utträde senast i slutet av mars - det vill säga att aktivera den så kallade artikel 50. Regeringens tidtabell innebär att Storbritannien kommer att utträda ur EU år 2019.

 • Assad: Aleppo är viktigt men inte slutet på kriget

  Inga framsteg när Kerry och Lavrov diskuterade.

  Syriens president Bashar al-Assad säger i en intervju till den syriska tidningen al-Watan att regimens seger i Aleppo innebär ett enormt steg mot lösningen på konflikten, men påpekar också att det ingalunda betyder slutet på inbördeskriget.

 • Italiens premiärminister lämnade in avskedsansökan

  Renzi ombads sköta premiärministerskapet tills vidare.

  Italiens premiärminister Matteo Renzi har lämnat in sin avskedsansökan till president Sergio Mattarella. Renzi har blivit ombedd att handha premiärministerns uppgifter tills landet fått en ny regering.