Hoppa till huvudinnehåll

Djurskyddsorganisationer vill stoppa pälsnäringen

Farmmink. Bild: Yle/Roger Källman farm,farmning,mink,päls,pälsfarm,österbotten

Ett Finland fritt från pälsfarmer - det är målet för ett antal djurskyddsorganisationer i landet.

På måndagen startade en kampanj med målet att få 50 000 namnunderskrifter för kampanjen. Om det målet nås måste frågan behandlas som ett medborgarinitiativ och en lagmotion i riksdagen.

Ralf och Mathias Heselius. Ralf och Mathias Heselius i Kovjoki, Nykarleby Bild: YLE/ Kjell Vikman heselius,kovjoki,mathias heselius,nykarleby,pälsfarmare,ralf heselius,österbotten

Det här är ett nytt sätt att verka för medborgarorganisationer säger Helena Ylisirniö som är verksamhetsledare för Finlands djurskyddsföreningars förbund. Förbundet vill ha lagändringar till stånd som stoppar pälsdjursfarmningen helt och hållet i landet.
- Vi är inte bara aktivister som släpper loss pälsdjur ur farmer, det är vi inte alls säger Ylisirniö.

Angreppen på pälsfarmningen brukar öka när det går bra för näringen. Det säger pälsfarmaren Ralf Heselius i Kovjoki i Nykarleby. Just nu går det bra och de senaste auktionerna har gett ett rekordresultat.

Både Ralf Ralf Heselius och hans son Mathias Heselius tror på näringens framtid. De säger sig räkna med att det finns tillräckligt många beslutsfattare som stöder näringen ifall medborgarinitiativet kommer ända till riksdagen.

Kommentarer

Inlagt av

Kan man stoppa Finlands djurskyddsföreningars förbund på samma sätt? Meddela så skriver jag undcer. Börjar gå för långt, ingen farmning, snart inget fiske, vårjakten nästan utrotad och höstjakten väl nästa. Får de hållas hur länge som helst?

 • Finlands sköna läge – nu är EM-biljetten nära

  Full pott i söndagens EM-kvalavslutning är allt som krävs.

  Full pott i söndagens EM-kvalavslutning är allt som krävs för Finland. Då blir det ett nytt slutspel för Tuomas Sammelvuos volleybollherrar. Vi har ett stort självförtroende, säger Sammelvuo efter segern mot Portugal.

 • Japanska Hikari reser världen runt i jakten på mor- och farmödrar

  Berättelser om hundra mormödrar är målet.

  För tre månader sedan packade Hikari Yamanokuchi sin väska hemma i Tokio och åkte iväg på sin drömresa. Hon skulle kombinera två saker hon älskar. Att resa och att träffa äldre kvinnor som påminner om hennes mor- och farmor.

 • "Väntar på att pensionen skall rädda mig"

  En berättelse om att vara utan jobb i Finland 2016.

  Efter 35 år i samma bransch fick jag som 60-åring och många med mig sparken några år innan pensionen, berättar en av de många arbetslösa i Finland.

Läs också

 • Finländare samlade sina krafter mot rasism

  "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

  Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Nyligen publicerat - Österbotten