Hoppa till huvudinnehåll

Ingås nya bibliotek kräver mera personal

Ingås nya bibliotek
Så ska nya biblioteket se ut! Ingås nya bibliotek Bild: Ingå kommun ingå,ingå bibliotek,ingå biblioteks ritningar,ingå nya bibliotek,ritningar över ingå nya bibliotek,västnyland

De preliminära planerna för Ingås nya bibliotek i kommungården är nu klara. Mera personal kommer att behövas eftersom bibban finns i två våningar, säger bibliotekschefen.

Enligt skisserna över biblioteket i kommungården kommer ungdomsavdelningen att finnas i nedre våningen medan barn- och vuxenavdelningen finns i övre våningen. Det innebär extra arbete både för personalen och kunderna, säger bibliotekschef Maria Tverin, som hoppas att alla böcker kan samlas på samma våning.

Flera anställda behövs

I dag har biblioteket fyra heltidsanställda och en deltidsanställd. Enligt Maria Tverin borde de anställdas antal vara sju om man inte vill minska på öppethållningstiderna.

- I våra nuvarande utrymmen brukar det vara en person på jobb på kvällar och lördagar, men i det nya biblioteket måste det vara minst två personer på jobb samtidigt för att vi ska kunna övervaka båda våningarna, säger hon.

Mera rum

Bokhyllorna ökar från 700 till hela 1 000 meter och största delen av dem ska finnas i husets andra våning. Där finns också lånedisken, alldeles invid personalens arbetsrum.

På bottenplan finns musik- och ungdomsavdelningen, tidningsläsesalen, ett cafe samt kommunens och bibbans gemensamma informationsdisk.

Mellan våningarna görs en öppning i mellanbjälkläget sä att naturljus kan strömma in också på bottenplan. Ventilationen och husets övriga teknik förnyas och biblioteket får en ny hiss.


Diskussion på tisdag

Det är arkitektbyrån Eduarch som har tagit fram skisserna och rumsprogrammet som tekniska nämnden i Ingå diskuterar på tisdag.

Ingå måste före utgången av juni komplettera sin ansökan om statsbidrag för biblioteket med en projektplan, ritningar och en kostnadsberäkning.

Ingåbornas nuvarande bibliotek finns i ett litet trähus vid ån i Ingå kyrkoby. Huset räcker inte längre till för bibliotekets alla böcker och kunder.

 • Chelsea firar mål

  Chelsea till final i FA-cupen

  Willian gjorde två mål då Chelsea besegrade Tottenham.

  Chelsea har chansen att knipa två titlar den här säsongen. Laget toppar Premier League och nu är man framme i final i FA-cupen.

 • Jan Vapaavuori 17.3.2016

  Avtal om borgmästarjobben i Helsingfors

  Blivande borgmästaren Jan Vapaavuori tweetade om saken.

  Partierna har kommit överens om hur borgmästartjänsterna i Helsingfors ska fördelas, skriver stadens blivande borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) på Twitter.

 • En man tittar på valaffischer i Saint-André-de-la-Roche, nära Nice den 10 april 2017 inför det franska presidentvalet.

  Oro och rädsla inför franskt presidentval

  "Jag är rädd för att extremhögern ska få makten"

  Vänstern håller andan. Högern håller andan. EU-vännerna håller andan - och marknaden likaså. Ovissheten gör nervositeten stor inför första omgången av Frankrikes presidentval på söndag.

 • Smålejonen i en hop på isen

  Matchhjälten Utunen: ”En stor lättnad”

  Toni Utunen avgjorde semifinalen i förlängningen.

  Toni Utunens första mål i VM kunde inte ha kommit mer lägligt. I förlängningen i semifinalen mot Ryssland slog han till och avgjorde. Smålejonen vann med 2–1 och kommer att spela i final för tredje året i rad.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland