Hoppa till huvudinnehåll

Krugman: Grekland lämnar euron inom en månad

Paul Krugman. Bild: Yle nobelpristagare,paul krugman

Paul Krugman, som 2008 fick Nobelpriset i ekonomi, förutspår att Grekland lämnar eurosamarbetet inom en månad. I en artikel i
NY Times säger Krugman att detta kan leda till en vild kapitalflykt från Sydeuropa och i längden slutet på eurozonen.

Kapital kommer att lyftas från bankerna i Spanien och Italien och placeras i Tyskland vilket kommer att få bankerna att försöka begränsa uttagen. Om inte det lyckas tvingas Europeiska centralbanken att punga ut med enorma stödlån för att hålla de sydeuropeiska bankerna flytande.

Enligt Krugman blir Tysklands agerande avgörande för eurons framtid, om det här scenariet blir verklighet. Tyskland måste tillåta en högre inflation i eurozonen och gå in som garant för Spaniens skulder.

Krugman säger att det förlopp han beskriver kommer att förverkligas inom de närmaste månaderna.

 • Tuffa investeringar i Lappträsk nästa år

  Civiltjänstcentralen slukar miljoner.

  I budgeten för 2016 tog Lappträsk för ett år sedan klivet från misär till utveckling. Nu ämnar kommunen ta klivet från utveckling till praktisk handling.

 • Nytt toppjobb för Kjell Carlström: ”Mera ledarskap och ansvar”

  Sportchef för israeliskt proffsstall med bas i Spanien.

  Sportchef för ett relativt färskt israeliskt stall med bas i Spanien. Där den tidigare proffscyklisten Kjell Carlströms nya uppdrag. Alla kommer att bo på samma ställe vilket är lite speciellt i cykelvärlden, säger Carlström till Yle Sporten.

 • FN slår larm om läget i Sydsudan - "Kan bli ett nytt Rwanda"

  "Förutsättningarna för ett folkmord finns där."

  FN larmar att läget i Sydsudan är ytterst allvarligt, och att förutsättningarna för ett folkmord finns där. Enligt kommissionen för Sydsudan är det vardag att det ligger döda kroppar spridda längs huvudvägarna och gängvåldtäkter förekommer så ofta att det har blivit normalt.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi

 • Ericsson säger upp 71 i Finland

  Uppsägningarna gäller personal i Kyrkslätt och Uleåborg.

  Det svenska företaget Ericssons samarbetsförhandlingar i Finland har avslutats och bolaget säger upp 71 personer i Kyrkslätt och Uleåborg. Då förhandlingarna inleddes hotades 175 arbetsplatser.

 • ”Lägre marginalskatt skulle sporra löntagare”

  Skattebetalarnas centralförbund har jämfört olika länder.

  I Finland stiger skatterna fortfarande snabbare än i många andra länder när inkomsterna ökar. Skattebetalarnas centralförbund har jämfört beskattningen i olika i-länder. Om en finländare med medelinkomst får en löneförhöjning på 100 euro, går nästan hälften av ökningen i skatt.