Hoppa till huvudinnehåll

Malmöskytt inför rätta

Bild: SVT malmö,mangs,peter,serieskytt

Rättegången mot den misstänkta serieskytten Peter Mangs har inletts i Malmö Tingsrätt. Mangs står åtalad för tre mord och tolv mordförsök samt några fall av skadegörelse. Mang förnekar det mesta.

I ett telefonsamtal som spelades upp i tingsrätten i dag lät Peter Mangs försiktig då polisen ringde upp honom. Mangs verkade ovetande om varför polisen hade ärende till honom. Han försökte förlänga samtalet och trodde egentligen inte på att det var polisen som ringde. I själva verket hade polisen redan avlyssnat honom i flera dagar, och därför var ljudkvaliteten hyfsad i det nio minuter långa samtalet som avslutades med att Mangs öppnade dörren och polisen stormade in i hans lägenhet. Detta skedde under senhösten 2010.

Det här var också enda gången som Peter Mangs hördes under den första rättegångsdagen. I dag har han inte uttalat sig. Försvarsadvokaten har på hans vägnar förnekat alla brott utom två. Mangs erkänner sig skyldig bara till skadegörelse. Han medger att han skjutit omkring sig och skadat några trafikskyltar med sin pistol.

Bevisningen mot Mangs är ändå massiv. Det hittades mängder av ammunition på gärningsplatserna och i hans hem. Hans vänner, polisen och psykologen har tagit emot erkännanden från hans sida.

I dag har åklagaren berättat vad man hittat under husrannsakan, och gett en teknisk presentation av vapnen och ammunitionen. Åklagaren gav också en levnadsbeskrivning och en bedömning av hans psykiska hälsa.

Pappan försvann, systern dog

Mangs föddes i Växjö och flyttade till Malmö vid fyra års ålder. Hans finlandssvenska pappa försvann tidigt till USA och hans syster dog av en överdos narkotika när Mangs var 18 år. Det här var tydligen ett avgörande moment i Mangs liv.

Teorierna går ut på att Mangs vill hämnas på brottslingar och på invandrare: Åtalet innehåller bland annat skottlossning mot en moské i Malmö.

Åklagaren beskriver en person med mycket aggressivitet, stort intresse för döden och tankar om våld för att bryta tristess, men också en övermänniska som tråkas ut av andras sällskap, och som en god musiker.

Jämförs med Breivik

Många jämförelser har gjorts mellan de två pågående rättegångarna i Oslo och Malmö. Jämförelser görs också mellan en tidigare så kallad "laserman" som sköt på invandrare i Sverige. Frågan är om Breivik och Mangs utgör en våg av attentatsmän, eller bara råkar vara flera ensamma individer som samtidigt för sina egna korståg med en fascistisk agenda.

Men i motsats till Anders Behring Breivik, som gillar att prata om sig själv och sina handlingar, har Mangs blivit tystare och tystare. Breivik medger allt, Mangs inget - utom skadegörelsen.

Båda två är ostraffade sedan tidigare och ensamma individer med kortvariga relationer. Breivik nådde rättegången inom ett år efter sin gärning, medan de äldsta skjutningarna i Malmö skedde för snart tio år sedan. Båda misstänkta visar tecken på judehat och rasism. De har båda ett vapenintresse och har gjort listor över framtida offer. Båda har haft en trasig barndom med fäder som har lämnat familjen och båda har besökt psykologer.

Sinnesundersökning i juli

I det svenska rättssystemet avgörs den psykiska hälsan först efter avslutad rättegång. I det läkarintyg som visats inför rätten misstänker läkaren allvarlig psykisk störning vid gärningen. En stor rättspsykiatrisk undersökning ska utföras efter avslutad rättegång i mitten av juli.

Rättegången i dag har väckt intresse bland både svensk och utländsk press - och bland anhöriga i Malmö som är förbryllade över hur tre mord och tolv mordförsök kunde pågå under så lång tid - i åtta år utan att gärningsmannen greps.

- Och så undrar man förstås om Peter Mangs faktiskt är den person som dödade och sårade så många.

Av Bengt Östling

Se SVT:s rapport inför rättegången (13.5.12):

Läs också

 • Finländare samlade sina krafter mot rasism

  "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

  Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Japanska Hikari reser världen runt i jakten på mor- och farmödrar

  Berättelser om hundra mormödrar är målet.

  För tre månader sedan packade Hikari Yamanokuchi sin väska hemma i Tokio och åkte iväg på sin drömresa. Hon skulle kombinera två saker hon älskar. Att resa och att träffa äldre kvinnor som påminner om hennes mor- och farmor.

 • Smithsonian öppnade museum för svart historia och kultur

  Beskrivs som både förkrossande och upplyftande upplevelse.

  Det nya Smithsonian-museet för Afroamerikansk historia och kultur i Washington DC förutspås bli ett av de populäraste nationalmuseerna i USA. Det beskrivs som en förkrossande djupdykning i det svarta Amerikas historia. Samtidigt är museet också en upplyftande hyllning till kampen för rättvisa och rika kulturgärningar och replik i debatten kring rasism.