Hoppa till huvudinnehåll

Malmöskytt inför rätta

Bild: SVT malmö,mangs,peter,serieskytt

Rättegången mot den misstänkta serieskytten Peter Mangs har inletts i Malmö Tingsrätt. Mangs står åtalad för tre mord och tolv mordförsök samt några fall av skadegörelse. Mang förnekar det mesta.

I ett telefonsamtal som spelades upp i tingsrätten i dag lät Peter Mangs försiktig då polisen ringde upp honom. Mangs verkade ovetande om varför polisen hade ärende till honom. Han försökte förlänga samtalet och trodde egentligen inte på att det var polisen som ringde. I själva verket hade polisen redan avlyssnat honom i flera dagar, och därför var ljudkvaliteten hyfsad i det nio minuter långa samtalet som avslutades med att Mangs öppnade dörren och polisen stormade in i hans lägenhet. Detta skedde under senhösten 2010.

Det här var också enda gången som Peter Mangs hördes under den första rättegångsdagen. I dag har han inte uttalat sig. Försvarsadvokaten har på hans vägnar förnekat alla brott utom två. Mangs erkänner sig skyldig bara till skadegörelse. Han medger att han skjutit omkring sig och skadat några trafikskyltar med sin pistol.

Bevisningen mot Mangs är ändå massiv. Det hittades mängder av ammunition på gärningsplatserna och i hans hem. Hans vänner, polisen och psykologen har tagit emot erkännanden från hans sida.

I dag har åklagaren berättat vad man hittat under husrannsakan, och gett en teknisk presentation av vapnen och ammunitionen. Åklagaren gav också en levnadsbeskrivning och en bedömning av hans psykiska hälsa.

Pappan försvann, systern dog

Mangs föddes i Växjö och flyttade till Malmö vid fyra års ålder. Hans finlandssvenska pappa försvann tidigt till USA och hans syster dog av en överdos narkotika när Mangs var 18 år. Det här var tydligen ett avgörande moment i Mangs liv.

Teorierna går ut på att Mangs vill hämnas på brottslingar och på invandrare: Åtalet innehåller bland annat skottlossning mot en moské i Malmö.

Åklagaren beskriver en person med mycket aggressivitet, stort intresse för döden och tankar om våld för att bryta tristess, men också en övermänniska som tråkas ut av andras sällskap, och som en god musiker.

Jämförs med Breivik

Många jämförelser har gjorts mellan de två pågående rättegångarna i Oslo och Malmö. Jämförelser görs också mellan en tidigare så kallad "laserman" som sköt på invandrare i Sverige. Frågan är om Breivik och Mangs utgör en våg av attentatsmän, eller bara råkar vara flera ensamma individer som samtidigt för sina egna korståg med en fascistisk agenda.

Men i motsats till Anders Behring Breivik, som gillar att prata om sig själv och sina handlingar, har Mangs blivit tystare och tystare. Breivik medger allt, Mangs inget - utom skadegörelsen.

Båda två är ostraffade sedan tidigare och ensamma individer med kortvariga relationer. Breivik nådde rättegången inom ett år efter sin gärning, medan de äldsta skjutningarna i Malmö skedde för snart tio år sedan. Båda misstänkta visar tecken på judehat och rasism. De har båda ett vapenintresse och har gjort listor över framtida offer. Båda har haft en trasig barndom med fäder som har lämnat familjen och båda har besökt psykologer.

Sinnesundersökning i juli

I det svenska rättssystemet avgörs den psykiska hälsan först efter avslutad rättegång. I det läkarintyg som visats inför rätten misstänker läkaren allvarlig psykisk störning vid gärningen. En stor rättspsykiatrisk undersökning ska utföras efter avslutad rättegång i mitten av juli.

Rättegången i dag har väckt intresse bland både svensk och utländsk press - och bland anhöriga i Malmö som är förbryllade över hur tre mord och tolv mordförsök kunde pågå under så lång tid - i åtta år utan att gärningsmannen greps.

- Och så undrar man förstås om Peter Mangs faktiskt är den person som dödade och sårade så många.

Av Bengt Östling

Se SVT:s rapport inför rättegången (13.5.12):

 • Korhonen tog karriärens bästa placering

  Missade segern, men tog extremt viktig tredjeplats.

  Mikko Korhonen gick ut på jakt efter sin första seger på Europatouren. Han lyckades inte med det, men tog ändå en extremt viktig tredjeplats i Portugal.

 • Allvarlig bussolycka i Kalifornien – minst 13 döda

  En turistbuss krockade med en lastbil.

  Åtminstone 13 människor har omkommit och 31 skadats i en trafikolycka i Kalifornien, rapporterar amerikanska medier. En turistbuss krockade med en lastbil tidigt på morgonen lokal tid. Orsaken till olyckan är ännu okänd.

 • Rörda IFK-bossen: ”Då kommer tårarna”

  Jag tycker vi är värda guldet, säger Peter Mattsson.

  IFK Mariehamn är finländsk mästare i fotboll. Samtidigt har klubbdirektören Peter Mattsson krönt sitt livsverk. Jag tycker vi är värda det här, säger han efter klubbens första FM-guld.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Allvarlig bussolycka i Kalifornien – minst 13 döda

  En turistbuss krockade med en lastbil.

  Åtminstone 13 människor har omkommit och 31 skadats i en trafikolycka i Kalifornien, rapporterar amerikanska medier. En turistbuss krockade med en lastbil tidigt på morgonen lokal tid. Orsaken till olyckan är ännu okänd.

 • Viktor Orbán: Ungern måste stå emot Europas ”sovjetisering”

  Orbán talade på en minnesceremoni för Ungernrevolten 1956.

  Ungern måste försvara sina gränser mot massinvandringen och stå emot Europas ”sovjetisering". Premiärminister Viktor Orbán talade på ett minnestillfälle för Ungernrevolten 1956, ett folkuppror mot den då kommunistiska regeringen.

 • Politiskt dödläge i Spanien över

  Socialdemokratiska PSOE godtog högerregering.

  Det spanska socialdemokratiska partiet PSOE beslöt på söndag eftermiddag att lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning nästa vecka. Det ger högerpartiet Partido Popular och dess ledare Mariano Rajoy möjlighet att bilda en minoritetsregering.

 • Expert: Jättelik medieaffär kan få värdet på tv-serier att stiga

  AT&T köper Time Warner för 85 miljarder dollar.

  Köpet av Time Warner är ingen överraskning, anser Aller Medias vd Pauli Aalto-Setälä som följt med branschen länge. I AT&T:s händer kan Time Warners produkter öka i värde, något som också märks av i Finland ifall rättigheterna blir dyrare.