Hoppa till huvudinnehåll

Eurogruppen stöder Grekland - Bollen ligger nu i Aten

Greklands finansminister Filippos Sachinidis och Olli Rehn
Greklands finansminister Filippos Sachinidis pratade med Olli Rehn innan finansministrarnas möte Greklands finansminister Filippos Sachinidis och Olli Rehn Bild: EPA/OLIVIER HOSLET filippos sachinidis

Euroländernas finansministrar försäkrar med en mun att Grekland inte ska lämna euron. Ministrarna sammanträdde i går i Bryssel. - Vår orubbliga önskan är att Grekland stannar kvar i euroområdet, och vi kommer att göra allt för att det ska bli verklighet. Frågan om Grekland skulle lämna euron var inte ens på eurogruppens agenda, och absolut ingen tog upp en sådan fråga vid finansministrarnas möte, försäkrar eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionens viceordförande Olli Rehn säger att det är klart att eurogruppen vill att Grekland hålls kvar i eurozonen och att landet återgår till en hållbar tillväxt genom sitt anpassningsprogram. Rehn betecknar euroländernas lånepaket till Grekland, inklusive villkoren, som en solidaritetspakt. - Europa handlar om solidaritet men den ska vara ömsesidig, och en solidaritetspakt förutsätter att man respekterar de löften som har getts. Detta gäller både de 16 övriga euroländerna och Grekland, dess regering och parlament. Om inte Grekland håller fast vid sina löften kan den här solidaritetspakten inte fungera. De grekiska politikerna bör ta sitt ansvar i det här mycket kritiska läget, betonar Olli Rehn.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker kan inte föreställa sig, ens för en sekund, att Grekland skulle lämna euron. - Det är nonsens och propaganda, säger han. Juncker anser att omvärlden måste respektera den grekiska demokratin.

Hoppet är alltså inte ute för Grekland. Euroländerna hoppas fortfarande att Grekland ska hålla fast vid de sparåtgärder som var villkoren för lånepaketen. Bollen ligger nu i Aten.

Läs också