Hoppa till huvudinnehåll

Förbud mot laxfiske ett dråpslag mot näringen

Tor-Erik Johansson Tor-Erik Johansson reparerar fiskebragderna. Bild: YLE/Patrik Enlund eu,fiskare,jakobstad,larsmo,tor-erik johansson,österbotten

Utan laxfiske dör kustfisket ut på några år, säger veteranyrkesfiskaren Tor-Erik Johansson i Larsmo. Och ungdomar som funderar på fiske avråder han. Yrkesfiskarens framtid är osäkrare än någonsin, säger han.

Det var efter att riksdagens jord- och skogsbruksutskott föreslog att Finland i EU ska driva ett förslag om att havsfiske på lax stoppas till förmån för älvfiske som stämningen sjönk bland yrkesfiskarna. Hittills har de i i åratal tvingats leva med fiskebegränsningar, men att helt stoppa det kustnära laxfisket var något nytt.
- Utan lax dör kustfisket, slår Johansson fast.


Stämningen bland yrkesfiskarna blev något bättre i fredags efter att riksdagens stora utskott behandlat frågan. Skrivningen blev att man ska främja laxens vandring till älvarna, men stora utskottet lade till en rad om att man samtidigt ska trygga yrkesfiskets ekonomiska verksamhetsförutsättningar. Tillägget togs med efter omröstning 13-8. Med den här ståndpunkten får jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen förhandla i EU om det framtida fisket i Östersjön och Bottniska viken.

Men det ser ändå dystert ut för det österbottniska kustfisket. WWF försöker få Kesko och SOK att stoppa försäljningen av vildlax och även sik i butikerna och i riksdagen försöker man med politiska beslut komma åt yrkesfiskarna. Fritidsfiskarna och turistföretagarna utmed älvarna vill ha allt säger Johansson och han tycker det har utvecklats till en klappjakt på en hel yrkeskår.
- Vill man göra nåt för att öka laxbestånden ska man gå åt sälen. Den äter mera lax än alla Finlands yrkesfiskare kan fånga, hävdar Johansson.

I dag väntar nästa dust i kampen om laxen. Det är återigen jord- och skogsbruksutskottet som står i centrum. Denhär gången ska utskottet ta ställning till förvaltningsplanen för lax.

Kommentarer

Inlagt av

Hur kan fiske tillåtas på fiskens lekplats då motiveringen till förbud på jakt om våren är att den sker under häckningstid ?

Inlagt av

Det finns några sakfel i artikeln!Det är jord-och skogsbruksutskottet som har röstat 13-8.Stora utskottet har möte först den 23.5,och då får vi veta den slutliga ställnigstagande av Finlands framtida laxfiskepolitik(nationel/EU:s)Jord-och skogsbruksutskottet bestämde att hela laxpolitiken skall förnyas och viktigast av allt är att tillräklig mängd lax slipper till älvarna,och det betyder i sin del,att kustfiske efter lax måste begränsas kraftigt.Vad då betyder utskottets uttalande:"att man samtidigt ska trygga yrkesfiskets ekonomiska verksamhetsförutsättningar."Det är alldeles för tidigt att säga,men det betyder inte,att man kan fortsätta fiska lax vid kusten som förr.Det är mycket troligt,att Sverige(Hav)kommer också att framföra sin åsikt om det Finska kustfiskets inverkan på den vilda vandringslaxen!

Stora utskottet hade möte i fredags (hittas på riksdagens sida) och på bordet låg Finland hållning när fiskeripolitiken håller på att förnyas nationellt och inom hela EU. Laxen är en delfråga men nog så viktig. Stora utskottet röstade 13-8 och resultatet blev att Stora utskottet strök meningen " principen att fiskerirätten tillkommer det land i vars vattendrag fisken leker (fri översättning). Samtidigt valde Stora utskottet att starkare än jord- och skogsbruksutskottet betona yrkesfiskets ställning. Stilistik säger en del, nog så viktigt, säger andra.

Idag onsdag har jord- och skogsbruksutskottet fortsatt behandlingen av laxen, men nu gäller det laxförvaltningsplanen. Också den kommer att underställas Stora utskottet. I skrivande stund vet vi inte hur jord- och skogsbruksutskottet vill lägga betoningen när det gäller fiske i älvarna och utmed kusten, men det lär klarna under dagens lopp.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

  • Losvik nådde sin bästa JEM-placering

    Avslutade med åtta felpoäng i banhoppningen.

    Eirin Losvik tappade några placeringar i söndagens banhoppning i junior-EM i Italien och slutade på 23:e plats. Det här är ändå hennes bästa placering i fälttävlan i ett mästerskap.

  • Monica Avellan ny ordförande för FSG

    Tar över efter Ulrika Jansson.

    Finlands Svenska Gymnastikförbund har valt en ny ordförande. Det blir Monica Avellan från Pargas som tar över efter Ulrika Jansson.