Hoppa till huvudinnehåll

Många naturkameror i skogarna

En av Högholmens två järvar
Nästan alla jaktlag i Östyland använder sig av kameror vid matningsplatser. Den här järven har ändå fotats på Högholmen. En av Högholmens två järvar Bild: Markku Bussmann/Högholmen högholmen

Under de två senaste veckorna har vi fått höra att kameror ute i naturen har fångat på bild lite – för de Östnyländska skogarna - ovanligare djur som järv och björn. Det visar sig att nästan alla jaktföreningar använder sig av kameror.

Kameror som hängs upp i träd, ofta i närheten av matningsplatser, används för att inventera vilt på området. Man kan se i vilket skick djuren är och hur de ser ut. Kamerorna har en censor som känner då något rör sig, och knäpper av en bild. Kamerorna kan till och med ta bilder i mörkret.

Sarfsalö jaktförening har tre kameror på ön, och på bild har fastnat hjort, älg, harar, korpar, kråkor och till och med människor. Bilderna sparas på ett minneskort i kameran, men kan också skickas automatiskt till hemdatorn.

Kamerorna är oftast gömda i träden och syns inte bra. Personer på skogsvandring behöver därför inte märka att de har hamnat på bild.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland