Hoppa till huvudinnehåll

Barroso: Ingen återvändo för Grekland

Barroso gav en presskonferens om Grekland Bild: EPA/OLIVIER HOSLET eu-ordförande

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kommer med tuffa besked till Grekland. Enligt Barroso finns det inte en chans att Grekland kan omförhandla villkoren i de nödlån som har getts till landet.

- Det går inte att ändra de förpliktelser som Grekland gått med på, och samma gäller för de andra 16 länderna i euroområdet. Det är viktigt, inte bara för Greklands trovärdighet, utan för hela euroområdet att man håller de överenskommelser man gjort upp, sade Barroso i dag.

Han sade också att det är möjligt att arbeta tillsammans med de grekiska myndigheterna för att hitta åtgärder som ökar tillväxten.

- Men ärligt sagt så förbättras inte situationen i Grekland eller i euroområdet om vi inte håller oss till våra överenskommelser, sade Barroso.

Cameron pessimistisk

Storbritanniens premiärminister Davis Cameron sade i sin tur att det dags för eurozonens länder att hitta en lösning på sina skuldproblem, annars riskerar de en uppluckring av valutaunionen.

Camerons uttalande är hans mest pessimistiska hittills gällande skuldkrisen.

Uttalandet väntas reta upp europeiska ledare som redan från tidigare är irriterade över Storbritanniens val att stå utanför det nya fördraget om ökad budgetdisciplin.

(AFP)