Hoppa till huvudinnehåll

En miljard papperstallrikar kommer från Terjärv varje år

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist papperstallrik

I Terjärv i Kronoby finns Nordens största tillverkare av papperstallrikar. På Mini-Maid spottar maskinerna ut 80 miljoner papperstallrikar varje månad, alltså totalt närmare en miljard tallrikar per år.

Fredrik Grahn. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist fredrik grahn

Fabriken har ett 70-tal anställda och de flesta kommer från den egna kommunen och grannkommunen Kaustby. Mini-Maid har inga planer på att flytta tillverkningen utomlands.
- Det finns flera orsaker till det. Dels har vi bra arbetstagare som är motiverade och kunniga, dels finns vi nära råvaran som är kartong från de olika pappersbruken, säger försäljare och delägare Fredrik Grahn.

Mönstret är designat av Kronobybördiga Anna Huhta. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist anna huhta

Mini-Maid ägs av tre bröder från Terjärv och företaget har på sex år fördubblat sin omsättning från 6 till 12 miljoner euro. Den största vinsten finns i dag i papperstallrikar med tryck. På det området har Mini-Maid samarbete med bland annat Kronobybördiga designern Anna Huhta som har gjort flera mönster åt företaget. Tallrikarna från Mini-Maid säljs till ett tjugotal olika länder och tallrikarna produceras för till exempel ICA, Coop, Tesco och Sainsbury´s.

Terjärv har ungefär 2 000 invånare och är hemort för också flera andra stora företag, till exempel Raniplast med över 300 anställda och Teri-hus med 100 anställda.

Läs också