Hoppa till huvudinnehåll

Friande dom i mögelrättegång i Karleby

Nybyggnaderna vid Mellersta Österbottens Centralsjukhus
Nybyggnaderna vid Mellersta Österbottens Centralsjukhus Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman nybyggnad

Mellersta Österbottens tingsrätt har förkastat alla krav mot Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby i den så kallade mögelrättegången.

Fyra före detta anställda vid Möcs i Karleby krävede arbetsgivaren på betydande ersättningar för förlorad arbetsförmåga, utebliven arbetsinkomst och sveda och värk under många års tid.

Arbetsgivaren har enligt kärande inte tagit vattenskadorna i byggnaden på allvar och det har lett till fuktskador i BB och i ett arkivutrymme som i sin tur enligt deras advokat Vesa Laukkanen har lett till allvarliga astmatiska symptom hos tre barnmorskor och en arkivarbetare. Ingen av de fyra kan längre arbeta på centralsjukhuset.

Svarandes advokat Petteri Sotamaa har inte heller gått att nå för en kommentar, i nyheterna halv fem kan vi eventuellt få en kommentar från de fyra före detta anställdas advokat Vesa Laukkanen.

Ingen av de drabbade vill personligen i det här skedet kommentera domen. Deras kamp mot sjukhuset har pågått i snart tio år.

Staten betalar samtliga rättegångskostnader för de tre barnmorskorna och arkivarbetaren. Summan blir knappa 100 000 euro. Centralsjukhuset betalar för sina kostnader.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten