Hoppa till huvudinnehåll

Breivik påverkade 17 maj

Kungafamiljen vinkar till folket på 17 maj. Norska kungafamiljen på slottets balkong i Oslo. Bild: EPA / Fredrik Varfjell haakon,harald,kungen,norge,oslo,sonja,österbotten

Norges nationaldag har fått större betydelse för norrmännen efter Ander Behring Breiviks terrordåd i fjol, visar NRK:s enkät.

En tredjedel av de svarande ansåg att sjuttonde maj betyder mer för dem i år. Bland de unga är andelen 40 procent.

Statsminister Jens Stoltenberg har kommenterat enkäten med att påminna om att frihet och demokrati inte är självklara saker. Enligt honom blev norrmännen påminda om detta den 22 juli i fjol. Därför är det extra viktigt att markera att Norge är ett fritt och demokratiskt land, enligt Stoltenberg.

Den norska debattören och professorn emeritus i statsvetenskap Bernt Hagtvet säger till NRK att terrordåden den 22 juli kan bidra till att skapa mer mening och innehåll i nationaldagen. Enligt honom har 17 maj-firandet i Norge ofta varit en mängd tomma ritualer.

Hagtvet säger att det är helt klart vilka värderingar Breivik riktade sig emot. Han ville uppenbart krossa den norska konstitutionella demokratin och därför kan hans terrordåd vara något som kan fylla nationaldagen med aktualiserat och fördjupat innehåll.

Den norska nationaldagen firas till minne av att den norska grundlagen skrevs under av en konstituerande församling på Eidsvoll den 17 maj 1814 då Norge lydde under Danmark. Konstitutionen skrevs och är fortfarande till stora delar på ålderdomlig danska. Den tros vara den enda grundlagen i världen som inte är skriven på landets egna språk.

NRK upprättade dagen till ära en specialsajt med bilder och videomaterial från firandet runtom i Norge och i utlandet - även från Indien och Antarktis.

 • Slimmade kommuner lockar nya politiker

  Övergången till landskap kan få fler att vilja verka lokalt.

  Vårens kommunalval kan locka nya politiker som är mera intresserade av lokala frågor. Den bedömningen gör företrädare för de fyra största partierna i Vasa valkrets. De regionala frågorna överförs till landskapen efter halva valperioden.

 • Video: Moderskärlek i djurpark i San Diego

  Gorilla Kokomo nedkom med en dotter.

  Gorillan Kokomo vid djurparken Safari i San Diego i Kalifornien är nybliven mor. Gorillan, som hör till den utrotningshotade arten Västlig låglandsgorilla födde ungen natten till torsdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Video: Moderskärlek i djurpark i San Diego

  Gorilla Kokomo nedkom med en dotter.

  Gorillan Kokomo vid djurparken Safari i San Diego i Kalifornien är nybliven mor. Gorillan, som hör till den utrotningshotade arten Västlig låglandsgorilla födde ungen natten till torsdagen.

 • Katastrofsiffror för svenska telekomjätten Ericsson

  Bolaget resultatvarnade för drygt en vecka sedan.

  Den svenska telekomjätten Ericsson gjorde som väntat ett mycket dåligt resultat det tredje kvartalet. Analytikerna befarar att Ericssons utdelning uteblir helt och hållet i år.