Hoppa till huvudinnehåll

Burma uppmärksammar homosexuellas rättigheter

Kampanj mot homofobi inom idrotten Bild: Yle homofobi,homosexualitet,idrott,kampanj mot homofobi

Internationella dagen mot homofobi firas i dag runt om i världen.

I Burma uppmärksammas sexuella minoriteter för första gången i landets historia. Samkönade relationer är fortfarande förbjudna enligt lagen i Burma, men lagen tillämpas sällan.

Däremot diskrimineras homosexuella fortfarande av myndigheterna, säger aktivister. Det är tack vare de liberala politiska reformerna som aktivisterna nu vågar fira dagen.

Däremot ordnas ingen gayparad i Burma i motsats till många andra länder.

USA lindrar sanktioner

USA meddelande på torsdagen att landet återupptar de diplomatiska relationerna med Burma efter en paus på över 20 år. President Barack Obama utnämnde det tidigare specialsändebudet Derek Mitchell till ny ambassadör i Burma. Utnämningen gjordes strax efter att Obama meddelat att USA lättar på sina sanktioner mot landet.

Obama sade att det skett en positiv utveckling i Burma, men påpekade också att politiska oliktänkare fortfarande hålls fängslade och att människorättsbrott fortfarande sker i landet.

 • Han är kung över Mello

  Han har haft hela 47 låtar med i Mello sedan 1999.

  Som kompositör kan man kalla Thomas G:son för Kung Melodifestival. Sedan 1999 har han haft hela 47 låtar med i tävlingen. Också i år har han ett bidrag med i finalen. Men han startade karriären i ett heavy-band. Han flimrar ofta förbi i det så kallade "green-room" på Melodifestivalen och hårsvallet och vargskrattet känner de flesta igen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Trumps nya riktlinjer kan leda till att Miguel utvisas från USA

  Enligt Miguel har razziorna redan ökat.

  Trumpadministrationen gick i går ut med nya riktlinjer för hur papperslösa invandrare lättare och snabbare ska kunna utvisas ur landet. Det kan drabba 32-åriga Miguel Bernal från Guatemala, en av de 11 miljoner invandrare som vistas i USA utan giltiga papper.

 • ”Allt färre regeringar i världen respekterar de mänskliga rättigheterna”

  Amnestys årliga människorättsrapport ”ovanligt dyster”.

  Det finns allt fler regeringar som kränker och allt färre som är beredda att försvara de mänskliga rättigheterna i världen. En rapport över människorättsbrott är aldrig speciellt upplyftande läsning men förra året var speciellt dystert, säger Frank Johansson på Amnesty Finland om människorättsorganisationens årliga rapport.

 • Nederländerna vill tillåta cannabisodlingar

  Parlamentets underhus godkände lagändring.

  Nederländerna kommer möjligen att tillåta industriella cannabisodlingar. Parlamentets underhus godkände i en knapp omröstning ett lagförslag i frågan, men överhuset måste också godkänna lagförslaget och där är motståndet hårdare.

 • Svår kedjekrock i Sverige i tät dimma

  Omkring 15 fordon var inblande i kollissionen.

  En allvarlig trafikolycka inträffade i mellersta Sverige i närhäten av Arboga på tisdagskvällen. En människa omkom och 15 människor måste föras till sjukhus.