Hoppa till huvudinnehåll

Burma uppmärksammar homosexuellas rättigheter

Kampanj mot homofobi inom idrotten Bild: Yle homofobi,homosexualitet,idrott,kampanj mot homofobi

Internationella dagen mot homofobi firas i dag runt om i världen.

I Burma uppmärksammas sexuella minoriteter för första gången i landets historia. Samkönade relationer är fortfarande förbjudna enligt lagen i Burma, men lagen tillämpas sällan.

Däremot diskrimineras homosexuella fortfarande av myndigheterna, säger aktivister. Det är tack vare de liberala politiska reformerna som aktivisterna nu vågar fira dagen.

Däremot ordnas ingen gayparad i Burma i motsats till många andra länder.

USA lindrar sanktioner

USA meddelande på torsdagen att landet återupptar de diplomatiska relationerna med Burma efter en paus på över 20 år. President Barack Obama utnämnde det tidigare specialsändebudet Derek Mitchell till ny ambassadör i Burma. Utnämningen gjordes strax efter att Obama meddelat att USA lättar på sina sanktioner mot landet.

Obama sade att det skett en positiv utveckling i Burma, men påpekade också att politiska oliktänkare fortfarande hålls fängslade och att människorättsbrott fortfarande sker i landet.

 • Depressionsskötarna håller tröskeln låg i Borgå

  Målet är att förebygga svåra depressioner.

  Ledorden då Borgå stads depressionsskötare arbetar med sina klienter är låg tröskel och snabb vårdkontakt. Den nya verksamheten har som mål att förebygga svåra depressioner.

 • Fler anmälningar om sexualbrott

  Under årets nio första månader anmäldes 2 545 sexualbrott.

  De misstänkta sexualbrotten som anmäls till polisen har ökat, visar statistik från Polisstyrelsen. Enligt polisen kan det handla om att tröskeln för att anmäla brott har blivit lägre.

 • Terrormisstänkt Vasabo släpptes

  Mannen greps i augusti och har sedan dess suttit häktad.

  Den 24-åriga irakiska mannen som suttit häktad för misstankar om terrorbrott har släppts skriver dagens Vasabladet. Mannen greps i augusti i Vasa och har sedan dess suttit häktad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Man Booker-priset till amerikanen Paul Beatty

  Vinnaren the Sellout är en satir om rassegregering.

  Den amerikanske författare Paul Beatty är årets Man Booker- pristagare. Beatty får priset för boken The Sellout, en satir om rassegregering i USA.

 • Också Gambia lämnar ICC

  ICC beskylls för att "enbart åtala afrikaner".

  Ännu ett afrikanskt land lämnar Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Gambia följer Burundis och Sydafrikas exempel och anklagar ICC för att bara åtala afrikaner.