Hoppa till huvudinnehåll

Eroakirkosta.fi vill följa norskt exempel

Glasmålning i kyrka
Glasmålning i kyrka Bild: Yle kristendon

Den konfessionslösa nättjänsten eroakirkosta.fi (ungefär träd ut ur kyrkan) vill avskaffa den evangelisk-lutherska kyrkans officialla ställning i Finland.

Nättjänsten hänvisar till att man i Norge skiljer staten och kyrkan från varandra. Alla partiet i Norge har förbundit sig till en grundlagsändring som avskaffar statskyrkan. Grundlagsändringen ska godkännas på måndag.

Grundlagen erkänner den evangeliska lutheranismen som kyrkans officiella konfession, men nämner inte ortodoxismen. Den finländska nättjänsten tycker att det är fel att den evangeliska lutheranismen ska vara officiell religion när bara 27 procent av finländarna tror på Gud. För närvarande hör 77 procent av finländarna till den evangelisk-lutherska kyrkan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes