Hoppa till huvudinnehåll

Facebook-aktien steg och sjönk

En ung dam med kaffemugg går på gatan i New York.
En ung dam med kaffemugg går på gatan i New York. Bild: EPA/ANDREW GOMBERT amerikan,börs,börslistning,ekonomi,facebook,nasdaq,new york,time square,trafik,usa

Världens största sociala nätverk Facebook har börslistats. Värdet på Facebook-aktien steg till 42 dollar när handeln inleddes på Nasdaqbörsen i USA. Som högst låg kursen på kring 45 dollar. Lyftet var ändå kortvarigt och aktien sjönk strax tillbaka till startpriset på 38 dollar. När börsen stängde låg priset på 38,23 dollar.

Startpriset på 38 dollar skulle ge Facebook ett värde på totalt 104 miljarder dollar, eller cirka 82 miljarder euro, vilket kan inbringa bolaget över 18 miljarder euro.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg öppnade börsen via videolänk från Facebooks huvudkontor i Kalifornien.

Facebook ger ut till salu sammanlagt 421 miljoner aktier. Till följd av den enorma efterfrågan ökade Facebook antalet aktier som gavs ut. Enligt CNBC såldes totalt 82 miljoner Facebook-aktier under den första halva timmen.

Börslistningen är en av de största någonsin i USA:s historia. Värdet på Facebook är i samma klass som nätbutiken Amazon och större än Disney.

En bubbla?

Trots den stora efterfrågan varnar en del analytiker för en bubbla. Utgångspriset var i övre kanten av vad marknadsanalytiker hade väntat sig, vilket tyder på stor efterfrågan.

Silicon Valley, IT-företagens mecka, kommer att få många nya miljonärer och miljardärer i och med börslistningen. Det väntas bidra till en rejäl tillväxt i området. Facebook har 900 miljoner månatliga användare världen över och på grund av det enorma intresset har företaget höjt värdet på aktierna inför börslistningen.

Analytikern Max Wolff vid Greencrest capital management säger att det handlar om en väldigt optimistisk värdering som det kommer att bli svårt att leva upp till i framtiden.

Men intresset bland placerarna är stort också i Norden. Enligt tidningen Dagens Nyheter väntas en halv miljon svenskar gå in för att köpa aktier i Facebook. I Finland är en femtedel av befolkningen, främst unga placerare, intresserade av att köpa Facebook-aktier, visar Nordnets enkät.

Investerarna uppmanas ändå till försiktighet eftersom värdet på aktierna först väntas gå upp och efter det förutspås ett ras. Men trots att många tvivlar på att Facebook ännu kan växa finns det också de som anser att tjänsten inte ännu har nått sin fulla potential.

Enligt It-entreprenören Jonah Peretti finns det fortfarande ingenting som kan jämföras med Facebook när det gäller den enorma aktiviteten där och att vi inte ännu heller har insett hur tjänsten kommer att inverka på handeln och medierna.

 • Susanna Gröndahl lutar hakan mot sin hand.

  På Pixnekliniken hjälper man människor att finna sitt värde

  Berättelser om missbrukarvård i ny dokumentär.

  Att vara missbrukare handlar inte om att vara svag, säger Alex Granqvist. Han, Susanna Gröndahl och Maria Hagberg berättar om sina erfarenheter om missbruk och den hjälp de fått på Pixnekliniken i en ny radiodokumentär.

 • Kari Lehtonen, Dallas Stars

  Lehtonen stoppade San Jose – Laine utan poäng

  Dallas och Winnipeg får svårt att nå slutspelet.

  Kari Lehtonen räddade 20 skott när hans Dallas Stars besegrade San Jose Sharks med 6–1 i nattens NHL-omgång. Förlusten var den femte raka för San Jose.

 • Vardagsliv i Kina

  Kina och Indien blir herrar över världsekonomin - USA och Europa backar

  Nya uppstickare är Vietnam, Bangladesh och Nigeria.

  Tillväxtekonomierna väntas växa dubbelt så fort som de utvecklade ekonomierna fram till år 2050. Det visar en ny rapport från konsultbolaget PwC. Av de sju största ekonomierna kommer sex att vara tillväxtekonomier. Europas roll minskar betydligt.