Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen till semifinal

Jesse Joensuu (till vänster) var matchens hjälte med två gjorda mål. Bild: Lehtikuva ishockey-vm 2012

Finland är klart för semifinal i VM-turneringen Lejonen besegrade USA med 3-2 efter en heroisk vändning i kvartsfinalen. Jesse Joensuu sköt in segermålet då åtta sekunder återstod av matchen.

Finland inledde kvartsfinalen mot USA betydligt bättre än fallet var på morsdagen. Då körde ju USA över lejonen med 5-0.

Både Finland och USA hade bud på mål i den första perioden. I slutet av perioden fick Mikko Koivu tre chanser att sätta pucken imål. Först sköt han ett hårt skott som Jimmy Howard i USA målet blockerade. Koivu var först på returen men Howard fick kroppen framför pucken igen men spottade ut en ny retur. Men inte heller den här gången lyckades Koivu sätta in pucken.

Efter en period var ställningen 0-0.

Den andra perioden fortsatte på samma sätt som den första. Bägge lagen hade sina målchanser. Jesse Joensuu gladde hemmapubliken vid tiden 33.27. Joensuu skickade iväg pucken med ett handledsskott och pucken gled förbi Jimmy Howard. Målet var Joensuus första i landslagströjan.

Glädjen varade dock inte länge. 23 sekunder senare kvitterade USA genom Kyle Palmieri efter slarvigt försvarsspel av Finlands första kedja.

I den tredje perioden tystade Bobby Ryan publiken i Helsingfors då han gjorde 2-1. Målet gjordes då Jarkko Immonens kedja var på isen och Jukka Jalonen bänkade senare i tredje perioden hela trion och av backarna Janne Niskala.

Efter USA:s ledningsmål inledde lejonen en febril jakt på kvitteringen. Mikko Koivu lyckades till slut sätta in kvitteringen med skridskon förbi Jimmy Howard, eller var det mål? Huvuddomaren kontrollerade situationen tillsammans med videodomaren. Efter en stund kom domaren tillbaka in på isen och handen pekade mot mittpunkten och kvitteringen var ett faktum.
- Vi fick momentum i USA:s försvarszon. Då gällde det att bara tro på att det förr eller senare bär frukt. Det spelar ingen roll vem som gör målen, sade lagkaptenen Koivu.


Lejonen avgjorde då endast 8,8 sekunder återstod. Petri Kontiola kämpade i offensiv zon och fick iväg en passning till Jesse Joensuu, som från närhåll lyfte pucken i mål och jublet i Helsingfors Arenan visste inga gränser.
- Det var en fantastisk ishockey match. Båda lagen spelade utmärkt ishockey. Vi gjorde vår bästa match i turneringen och vi besegrade ett starkt lag. Jag är mycket glad för spelarnas skull. Jag skulle ha varit stolt även om vi hade förlorat, sade Finlands chefstränare Jukka Jalonen.

För Jesse Joensuu var matchen garanterat oförglömlig - i fjol i VM var han med i den finländska truppen, men han fick inte spela ett enda byte. Nu var han Finlands matchhjälte i kvartsfinalen.
- Jag skulle ljuga om jag sade att lagets självförtroende inte hade naggats i kanterna. Alla såg hur vi kände oss under och efter matchen mot USA i gruppspelet. Det här var en oerhört viktig revansch, vi vann den viktigare matchen, konstaterade Joensuu efter matchen.

Joensuus lagkamrater var inte sena att hylla Finlands otippade matchhjälte.
- Jag är glad för hans skull. Jag minns 2006 i U20VM - vi låg under med 1-2 i bronsmatchen mot USA och Jesse gjorde då två mål i tredje perioden. Han spelar bra mot USA, sade Leo Komarov.

Finland möter Ryssland i semifinalerna på lördagen. Matchen inleds klockan 14.30.

USA-Finland 2-3 (0-0,1-1,1-2)

33.27 0-1 Joensuu (Pihlström, Kukkonen)
33.48 1-1 Palmieri (Petry, Crabb)
41.39 2-1 Ryan (Faulk, Smith)
53.02 2-2 Koivu (Jokinen, Filppula)
59.51 2-3 Joensuu (Kontiola)

Utvisningar: USA 1x2 min, FIN 0x2 min

Målvakter:
Howard USA 7+9+12=28
Vehanen FIN 10+8+6=24

Läs också

Ishockey-VM 2012

Nyligen publicerat - Ishockey-VM 2012

 • Söderholm sammanfattar hockey-VM

  Lejonen får ett godkänt vitsord av Yle Sportens expertkommentator Toni Söderholm, men var långt ifrån utmärkt. Slovakien överraskade och guldlaget Ryssland fick inte ordentligt motstånd av något lag i VM-turneringen.

 • VM-turisterna bra för Helsingfors

  I går avslutades årets ishockey-VM. Finland blev utan medalj, men ur turismsynvinkel lämnade tävlingen oss inte tomhänta. VM har lockat stora mängder besökare till Helsingfors, trots att det ännu är svårt att uttala sig om exakta siffror.

 • Sulin: VM sannolikt på plus

  Ishockey-VM kommer sannolikt att gå på plus, säger generalsekreteraren för VM Mika Sulin till Yle. Han medger ändå att man misslyckades med prissättningen av biljetterna.

 • Sensation av Slovakien igen

  Slovakien fortsätter att skrälla. Nu är laget klart för final efter en 3-1 seger över Tjeckien. Miroslav Satan var matchens hjälte. 37-åringen gjorde två mål.

 • Bläckfisk spår guld för Finland i hockey-VM

  Goda nyheter för alla finländska hockey-anhängare. Det verkar nu klappat och klart att Finland vinner VM-guldet också i år. Det förutspår bläckfisken Jakki på havsakvariet Sea Life i Helsingfors.

 • Toni Söderholm: Annorlunda matchbild mot Ryssland

  Finlands VM-turnering fortsätter på lördagen med semifinal mot favorittippade Ryssland. YLE Sportens ishockeyexpert Toni Söderholm tror att matchbilden kommer att se annorlunda ut än i Finlands kvartsfinal mot Ryssland.

 • Pressen hyllar lejonen - förtvivlan i Sverige

  Samtidigt som taket i Hartwall Arenan nästan exploderade av publikens jubel i går exploderade också medierna av ishockeyglädje. Nio sekunder har redan blivit ett begrepp bland den finska hockeypubliken, Finland vann och tog sig till semifinal medan Sverige förlorade och flög ut.

 • Valet mellan hockey och dinosaurier

  Utanför Arenan spatserar familjen Engblom längs med stånden vid Hockey garden. Snart börjar världsmästarskapets kvartsfinaler, men bara två av de fem familjemedlemmarna kommer att se kampen mellan Kanada och Slovakien från sidan av rinken.

 • Tjeckien skrällde i Globen

  Sveriges VM-turnering slutade i ett fiasko. Det stjärnspäckade svenska laget åkte ut ur VM efter förlust med 3-4 mot Tjeckien i kvartsfinalerna. Milan Michalek gjorde segermålet vid tiden 59.31.

 • Lejonen till semifinal

  Finland är klart för semifinal i VM-turneringen Lejonen besegrade USA med 3-2 efter en heroisk vändning i kvartsfinalen. Jesse Joensuu sköt in segermålet då åtta sekunder återstod av matchen.

 • Norge pinade Ryssland

  Ryssland fick slita hårt för att besegra Norge i kvartsfinalskedet av VM-turneringen. Norge höll länge jämna steg med Ryssland men till slut vann de favorittippade ryssarna med 5-2.