Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen till semifinal

Jesse Joensuu (till vänster) var matchens hjälte med två gjorda mål. Bild: Lehtikuva ishockey-vm 2012,jesse,joensuu

Finland är klart för semifinal i VM-turneringen Lejonen besegrade USA med 3-2 efter en heroisk vändning i kvartsfinalen. Jesse Joensuu sköt in segermålet då åtta sekunder återstod av matchen.

Finland inledde kvartsfinalen mot USA betydligt bättre än fallet var på morsdagen. Då körde ju USA över lejonen med 5-0.

Både Finland och USA hade bud på mål i den första perioden. I slutet av perioden fick Mikko Koivu tre chanser att sätta pucken imål. Först sköt han ett hårt skott som Jimmy Howard i USA målet blockerade. Koivu var först på returen men Howard fick kroppen framför pucken igen men spottade ut en ny retur. Men inte heller den här gången lyckades Koivu sätta in pucken.

Efter en period var ställningen 0-0.

Den andra perioden fortsatte på samma sätt som den första. Bägge lagen hade sina målchanser. Jesse Joensuu gladde hemmapubliken vid tiden 33.27. Joensuu skickade iväg pucken med ett handledsskott och pucken gled förbi Jimmy Howard. Målet var Joensuus första i landslagströjan.

Glädjen varade dock inte länge. 23 sekunder senare kvitterade USA genom Kyle Palmieri efter slarvigt försvarsspel av Finlands första kedja.

I den tredje perioden tystade Bobby Ryan publiken i Helsingfors då han gjorde 2-1. Målet gjordes då Jarkko Immonens kedja var på isen och Jukka Jalonen bänkade senare i tredje perioden hela trion och av backarna Janne Niskala.

Efter USA:s ledningsmål inledde lejonen en febril jakt på kvitteringen. Mikko Koivu lyckades till slut sätta in kvitteringen med skridskon förbi Jimmy Howard, eller var det mål? Huvuddomaren kontrollerade situationen tillsammans med videodomaren. Efter en stund kom domaren tillbaka in på isen och handen pekade mot mittpunkten och kvitteringen var ett faktum.
- Vi fick momentum i USA:s försvarszon. Då gällde det att bara tro på att det förr eller senare bär frukt. Det spelar ingen roll vem som gör målen, sade lagkaptenen Koivu.


Lejonen avgjorde då endast 8,8 sekunder återstod. Petri Kontiola kämpade i offensiv zon och fick iväg en passning till Jesse Joensuu, som från närhåll lyfte pucken i mål och jublet i Helsingfors Arenan visste inga gränser.
- Det var en fantastisk ishockey match. Båda lagen spelade utmärkt ishockey. Vi gjorde vår bästa match i turneringen och vi besegrade ett starkt lag. Jag är mycket glad för spelarnas skull. Jag skulle ha varit stolt även om vi hade förlorat, sade Finlands chefstränare Jukka Jalonen.

För Jesse Joensuu var matchen garanterat oförglömlig - i fjol i VM var han med i den finländska truppen, men han fick inte spela ett enda byte. Nu var han Finlands matchhjälte i kvartsfinalen.
- Jag skulle ljuga om jag sade att lagets självförtroende inte hade naggats i kanterna. Alla såg hur vi kände oss under och efter matchen mot USA i gruppspelet. Det här var en oerhört viktig revansch, vi vann den viktigare matchen, konstaterade Joensuu efter matchen.

Joensuus lagkamrater var inte sena att hylla Finlands otippade matchhjälte.
- Jag är glad för hans skull. Jag minns 2006 i U20VM - vi låg under med 1-2 i bronsmatchen mot USA och Jesse gjorde då två mål i tredje perioden. Han spelar bra mot USA, sade Leo Komarov.

Finland möter Ryssland i semifinalerna på lördagen. Matchen inleds klockan 14.30.

USA-Finland 2-3 (0-0,1-1,1-2)

33.27 0-1 Joensuu (Pihlström, Kukkonen)
33.48 1-1 Palmieri (Petry, Crabb)
41.39 2-1 Ryan (Faulk, Smith)
53.02 2-2 Koivu (Jokinen, Filppula)
59.51 2-3 Joensuu (Kontiola)

Utvisningar: USA 1x2 min, FIN 0x2 min

Målvakter:
Howard USA 7+9+12=28
Vehanen FIN 10+8+6=24

Kommentarer

Inlagt av

HÄRLIGT......så ofinskt att avgöra i slutsekunder =).MEN nu vet vi, Detta laget kan gå hela vägen, de levererar då det gäller .....jessssss

Inlagt av

Spelas matchen faktiskt kl 14:30? Har inte värdnationen alltid kvällsmatch?

Inlagt av

bara att hedra och tacka alla de som skapat och sett till att Finland finns ..!

Inlagt av

Finnarna visar för en gångs skull lite Svensk vinnarmentalitet då det gäller! Härligt att våra Finska Lejon äntligen vågar vinna! Snacka om att kapten Koivu visar att han är en vinnare!

Däremot synd med våra vänner i väst som gör som Finland brukar göra, och viker ner sig i slutet.

Kommer att bli en episk match på lördag känner jag. 2-0 Finland! :)

Inlagt av

En envis "sanning" som tycks fortleva genom alla framgångar är att Lejonen viker sig då det gäller. Är det faktiskt så? Från och med 1994 har Finska hockeylansdslaget vunnit 8 stycken semifinaler i OS, VM och World Cup. Om man tillägger kvartsfinaler, som är de kanske mest krävande matcherna mentalt. så har Lejonen under samma tidsperion tagit sig 14 gånger vidare från den nervpirande kvartsfinaler. I kvartsfinaler och semifinaler har Finland och det "oöverkomliga" Sverige mötts under denna tidsperior 4 gånger: Finland slog ut Sverige i Nagano OS, VM 1999 och VM 2000, enda gången Sverige slog ut Finland var i Hemma VM 2003. Och Finaler då? Finland och Sverige har spelat mot varandrs i tre stora finaler sedan 1994: Sverige segrade i Turin OS, Finland vann de två övriga finalerna: VM 1995 och VM 2011. I Bronsmatcher har grannarna mötts två gånger: Sverige vann hemmaVM 2002, Finland i VM i Kanada 20008. Så för guds skull, sluta påstå att Lejonen alltid viker sig i pressde situationer! 14 vunna kvartsfianer på 18 år! 9 segrar i semifinaler under ssmma tidsperiod! Finalförlusterna då? Enda gången man kan säga tt Finland vek sig var i VM 2007 mot Kanada, då Kanada hela tiden var kalrt bättre. I alla andra finaler ( 8 st) har det varit en kamp till slutet - bl.a. e förlust på straffar och två förluster i förlängningen. I sina två vunna finaler har Lejonen däremot avgjort i god tid och med god marginal: 4-1 1995 och 6-1 2011. Som pricken på i så vann Unglejonen världens svåraste turnering att vinna: JuniorVM 1998 - på hemmaplan, utan att förlora en enda match. Get your facts straight!

Inlagt av

Ursäkta, såsade själv med fakta: Sverige slog Finland i VM-finalen 1998, medan Finland slog ut Sverige i VM-semifinalen 1999, så luckorna i minnet tog ut varandra.

Inlagt av

När jag hörde Jesse Joensuus intervju efter första perioden tänkte jag: "Där är en karl med mental styrka". Vilket lugn, vilken "det här fixar vi"-mentalitet. Lätt att säga i efterhand, men den spelaren har mental styrka.

 • Den amerikanska presidentvalsshowen når Las Vegas

  Nattens debatt sänds direkt i TV1 och på Yle Arenan.

  Natten till torsdag drabbar de amerikanska presidentkandidaterna samman i en sista – och på många sätt avgörande – tv-debatt. Följ den direkt i TV1 och på Yle Arenan med start klockan 3.57 på torsdagsmorgonen.

 • Att tala om böcker är omöjligt

  Karolina Ramqvist våndas över att tala om sina böcker.

  Hur ska man tala med författare om deras böcker? Vill författare tala om sina böcker överhuvudtaget?

Läs också

Ishockey-VM 2012

Nyligen publicerat - Ishockey-VM 2012

 • Söderholm sammanfattar hockey-VM

  Lejonen får ett godkänt vitsord av Yle Sportens expertkommentator Toni Söderholm, men var långt ifrån utmärkt. Slovakien överraskade och guldlaget Ryssland fick inte ordentligt motstånd av något lag i VM-turneringen.

 • VM-turisterna bra för Helsingfors

  I går avslutades årets ishockey-VM. Finland blev utan medalj, men ur turismsynvinkel lämnade tävlingen oss inte tomhänta. VM har lockat stora mängder besökare till Helsingfors, trots att det ännu är svårt att uttala sig om exakta siffror.

 • Sulin: VM sannolikt på plus

  Ishockey-VM kommer sannolikt att gå på plus, säger generalsekreteraren för VM Mika Sulin till Yle. Han medger ändå att man misslyckades med prissättningen av biljetterna.