Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen till semifinal

Jesse Joensuu (till vänster) var matchens hjälte med två gjorda mål. Bild: Lehtikuva ishockey-vm 2012,jesse,joensuu

Finland är klart för semifinal i VM-turneringen Lejonen besegrade USA med 3-2 efter en heroisk vändning i kvartsfinalen. Jesse Joensuu sköt in segermålet då åtta sekunder återstod av matchen.

Finland inledde kvartsfinalen mot USA betydligt bättre än fallet var på morsdagen. Då körde ju USA över lejonen med 5-0.

Både Finland och USA hade bud på mål i den första perioden. I slutet av perioden fick Mikko Koivu tre chanser att sätta pucken imål. Först sköt han ett hårt skott som Jimmy Howard i USA målet blockerade. Koivu var först på returen men Howard fick kroppen framför pucken igen men spottade ut en ny retur. Men inte heller den här gången lyckades Koivu sätta in pucken.

Efter en period var ställningen 0-0.

Den andra perioden fortsatte på samma sätt som den första. Bägge lagen hade sina målchanser. Jesse Joensuu gladde hemmapubliken vid tiden 33.27. Joensuu skickade iväg pucken med ett handledsskott och pucken gled förbi Jimmy Howard. Målet var Joensuus första i landslagströjan.

Glädjen varade dock inte länge. 23 sekunder senare kvitterade USA genom Kyle Palmieri efter slarvigt försvarsspel av Finlands första kedja.

I den tredje perioden tystade Bobby Ryan publiken i Helsingfors då han gjorde 2-1. Målet gjordes då Jarkko Immonens kedja var på isen och Jukka Jalonen bänkade senare i tredje perioden hela trion och av backarna Janne Niskala.

Efter USA:s ledningsmål inledde lejonen en febril jakt på kvitteringen. Mikko Koivu lyckades till slut sätta in kvitteringen med skridskon förbi Jimmy Howard, eller var det mål? Huvuddomaren kontrollerade situationen tillsammans med videodomaren. Efter en stund kom domaren tillbaka in på isen och handen pekade mot mittpunkten och kvitteringen var ett faktum.
- Vi fick momentum i USA:s försvarszon. Då gällde det att bara tro på att det förr eller senare bär frukt. Det spelar ingen roll vem som gör målen, sade lagkaptenen Koivu.


Lejonen avgjorde då endast 8,8 sekunder återstod. Petri Kontiola kämpade i offensiv zon och fick iväg en passning till Jesse Joensuu, som från närhåll lyfte pucken i mål och jublet i Helsingfors Arenan visste inga gränser.
- Det var en fantastisk ishockey match. Båda lagen spelade utmärkt ishockey. Vi gjorde vår bästa match i turneringen och vi besegrade ett starkt lag. Jag är mycket glad för spelarnas skull. Jag skulle ha varit stolt även om vi hade förlorat, sade Finlands chefstränare Jukka Jalonen.

För Jesse Joensuu var matchen garanterat oförglömlig - i fjol i VM var han med i den finländska truppen, men han fick inte spela ett enda byte. Nu var han Finlands matchhjälte i kvartsfinalen.
- Jag skulle ljuga om jag sade att lagets självförtroende inte hade naggats i kanterna. Alla såg hur vi kände oss under och efter matchen mot USA i gruppspelet. Det här var en oerhört viktig revansch, vi vann den viktigare matchen, konstaterade Joensuu efter matchen.

Joensuus lagkamrater var inte sena att hylla Finlands otippade matchhjälte.
- Jag är glad för hans skull. Jag minns 2006 i U20VM - vi låg under med 1-2 i bronsmatchen mot USA och Jesse gjorde då två mål i tredje perioden. Han spelar bra mot USA, sade Leo Komarov.

Finland möter Ryssland i semifinalerna på lördagen. Matchen inleds klockan 14.30.

USA-Finland 2-3 (0-0,1-1,1-2)

33.27 0-1 Joensuu (Pihlström, Kukkonen)
33.48 1-1 Palmieri (Petry, Crabb)
41.39 2-1 Ryan (Faulk, Smith)
53.02 2-2 Koivu (Jokinen, Filppula)
59.51 2-3 Joensuu (Kontiola)

Utvisningar: USA 1x2 min, FIN 0x2 min

Målvakter:
Howard USA 7+9+12=28
Vehanen FIN 10+8+6=24

 • FIS tar ställning till Johaugs dopningsdom efter VM

  FIS har möjlighet att överklagar Johaugs dom.

  Det internationella skidförbundet FIS har möjlighet att överklaga Therese Johaugs dopningsdom. Beskedet kommer tisdagen den 7 mars, två dagar efter att VM i Lahtis har avslutats.

 • Inga Michelinstjärnor till Finland

  "Danmark och Sverige årets Michelinvinnare"

  Färöarna och Island fick idag sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill när Michael Ellis delade ut stjärnor för bästa nordiska restauranger. Övriga utnämningar fördelades jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

Läs också

 • Vem var kvinnan bakom Pippi?

  Hon gestaltade Pippi på bild, men vem var hon?

  Trots att hon skapade bilden av den Pippi vi alla känner till med fräknar över hela ansiktet och två roströda flätor som står rakt ut är det få som känner till kvinnan som gav bildlig gestalt åt många av Astrid Lindgrens mest älskade figurer.

 • Norovirus lurar på handtag och strömbrytare - så här skyddar du dig

  Desinfektionsmedel dödar inte noroviruset.

  En efter en kroknar vänner, arbetskamrater och bekanta under vinterns kräksjuka. Och medan de ligger hemma och mår illa kan viruset lura kvar på dörrhandtag, tangentbord och strömbrytare i flera dygn. Här är tre tips för hur du tacklar noron.

Ishockey-VM 2012

Nyligen publicerat - Ishockey-VM 2012

 • Söderholm sammanfattar hockey-VM

  Lejonen får ett godkänt vitsord av Yle Sportens expertkommentator Toni Söderholm, men var långt ifrån utmärkt. Slovakien överraskade och guldlaget Ryssland fick inte ordentligt motstånd av något lag i VM-turneringen.

 • VM-turisterna bra för Helsingfors

  I går avslutades årets ishockey-VM. Finland blev utan medalj, men ur turismsynvinkel lämnade tävlingen oss inte tomhänta. VM har lockat stora mängder besökare till Helsingfors, trots att det ännu är svårt att uttala sig om exakta siffror.

 • Sulin: VM sannolikt på plus

  Ishockey-VM kommer sannolikt att gå på plus, säger generalsekreteraren för VM Mika Sulin till Yle. Han medger ändå att man misslyckades med prissättningen av biljetterna.