Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolor testar elektroniska matteböcker

Undervisning Bild: AP Graphics Bank. fakta,klimat,krittavla,lektion,matematik,skola,smältpunkt,svart tavla,undervisning


Fem gymnasier i Åbo och Ålands lyceum ska i höst få vara med i ett pilotprojekt om elektronisk matematikundervisning. Projektet leds av Åbo Akademi.

Projektet går ut på en ny inlärningsmetod kallad strukturerad härledning. Det innebär att eleverna måste förstå varje steg i lösningen för att kunna gå vidare. Undervisningsmaterialet samlas i interaktiva e-böcker.

- Böckerna kan laddas ner från internet och är gratis, berättar Ralph Back, professor i datavetenskaper.

Pilotprojektet utförs i sjutton skolor i Åbo, Mariehamn, Stockholm och Tallinn och ska testas på första gymnasieårets långa matematik. Metoden innebär att eleverna kommer att använda datorer på matematiklektionerna.

Men projektet ger också nya möjligheter för undervisningsmaterialet på svenska i Finland.

- Den här matematikboken som vi nu utvecklar för lång matematik i gymnasiet kommer att vara tvåspråkig, säger Back.

Det betyder att när man öppnar e-boken kan man välja om den är på finska eller svenska.

- Vi försöker nu skapa en tradition att samtidigt som man skriver den finska boken så skriver man den svenska översättningen. Eftersom böckerna är elektroniska, är det mycket lätt att åstadkomma tvåspråkighet, berättar Back.

Kommentarer

 • Yle Vega äntrar etern den 1 september

  Förnyelsen har gjorts i tät dialog med publiken.

  Premiären för den förnyade kanalen har föregåtts av ett digert utvecklingsarbete där ledstjärnan varit att stärka kanalens grepp om samhälls-, aktualitets- och nyhetsbevakningen. Det här görs bland annat genom att gå över till en kanalform som ger bättre möjlighet att reagera då det händer.

 • Motorcyklist skadades i kollision med skåpbil i Lojo

  Skåpbilsförare misstänks för förvållande av trafiksäkerheten

  En motorcyklist skadades då han kolliderade med en skåpbil på väg 110 i Lojo. Skåpbilen svängde till vänster och hamnade på den mötande körbanan framför motorcykeln.

 • Falskt alarm om skottlossning vid Los Angeles flygplats

  Inga skott har avlossats, säger polisen.

  Rapporterna om skottlossning på Los Angeles flygplats var felaktiga, säger polisen. Det rörde sig om höga ljud, inga skott har avlossats, säger en chef vid Los Angeles-polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • För få serviceboendeplatser i Pargas?

  Hälsovårdsdirektören menar att läget inte är akut.

  I samband med Pargas social- och hälsovårdsnämnds möte förra veckan kom det fram att det är trångt på äldreboenden i staden. En nämndmedlem är tydlig med att man nu snabbt måste göra något åt det här, medan Pargas stads social- och hälsovårdsdirektör anser att läget inte är akut.