Hoppa till huvudinnehåll

"Islamister och antiislamister har mycket gemensamt"

Husein Muhammed och Lisa Bjurwald
Husein Muhammed och Lisa Bjurwald Husein Muhammed och Lisa Bjurwald Bild: Yle/Eva Pursiainen, Pressbild Natur och Kultur/Mia Carlwson husein muhammed

- Moderata muslimer, det vill säga majoriteten av muslimerna i Finland, är mycket förbryllade då de märker att det målas upp en bild av att de är för sharialag, kvinnlig könsstympning och ickejämställdhet, säger Husein Muhammed, jurist och författare till pamfletten Yhtä erilaiset om islam och finländsk kultur.

Muhammed påpekar att många muslimer i Finland har flytt från sina hemländer uttryckligen på grund av problem relaterade till totalitär och konservativ islam där.

Avtrubbade av retoriken

Fördomar mot muslimer späds på då islamfientliga grupper aktiverar sig på många håll. När medier granskar dem kommer också deras argument fram. - Jag tycker att rörelsen har stor kraft. Det behövs mer och mer för att vi ska reagera. Vår tolerans förskjuts hela tiden, säger Lisa Bjurwald.

Både Bjurwald och Muhammed säger att den islamfientliga rörelsen och extrema islamister egentligen har ganska mycket gemensamt.

- Längtan efter att utmåla islam som någonting som är i krig med Europa och Europas värderingar finns på båda hållen. Men vi ska komma ihåg att det här är marginaliserade grupper, säger Bjurwald.

Försvaret i massmördaren Anders Behring Breiviks rättegång har till exempel kallat den terrorstämplade islamisten Mullah Krekar att vittna. Målet är att visa att Breiviks världsbild inte är unik och att det pågår ett krig mellan väst och islam. Mulla Krekar har dömts till fem års fängelse i Norge för att ha hotat politiker där.

"Radikala islamister hot mot muslimer"

- Vi vet ju alla att sådana här radikala islamfientliga grupper som Finnish Defence League inte representerar majoriteten av finländarna. Men det man ofta har svårt att förstå är att de radikala muslimerna inte representerar majoriteten av muslimerna, säger Bjurwald.

Husein Muhammed håller med.

- Radikala muslimer är först och främst ett hot mot muslimer, medan högerextremister först och främst är ett hot mot det västerländska samhället. Om vi ger utrymme åt de radikala grupperna oberoende om de är antiislamister eller antiimperialister så kommer vi att få stora problem.


Eva-Maria Koskinen

Bild utbytt kl 9:45

Läs också