Hoppa till huvudinnehåll

Mera mental träning till folket

Vad vill du med ditt liv? är en fråga som en mentaltränare hjälper dig att svara på. Arbete kan vara känslomässigt utmattande. Bild: Arja Lento/Yle arbete,mental,mental hälsa,psyk,tungt arbete

Många drar paralleller mellan mental träning och idrottsmän som vill prestera bättre. Men mental träning är inte något som borde vara till för endast människor i sportvärlden.

- Mentalträning är till för alla människor i alla åldrar, konstaterar Micka Relander från Ekenäs och Hangöbon Christine Suvanto. De har nyligen blivit färdiga från en ettårig utbildning i mental träning vid Kronoby folkhögskola i Österbotten.

Mental träning är till för att få vilken människa som helst att fungera och må bättre. En mentaltränare sysslar med framtiden och hjälper klienten att hitta svaren på frågor som vad vill jag? Vad har jag för mål?

Relander och Suvanto tycker människor borde ta sig tid att fundera vad man riktigt vill göra med framtiden.
- Om vi vet vad vi vill är målen lättare att nå, säger Suvanto.

Mental träning går ut på att den mentala tränaren lyssnar på klienten och ställer frågor.
- Mentaltränaren måste ställa de rätta frågorna för klienten har nog de rätta svaren inom sig, konstaterar Suvanto som anser att mental träning borde användas mer i företagsvärlden.

I höst ska yrkeshögskolan Novia bjuda på en utbildning i mental träning. Utbildningen är tvåårig. Hittills har 18 person anmält sig till kursen i Raseborg.

 • Full fart framåt men med måtta i Vasa

  Ambitionsnivån är hög men ekonomin ännu ansträngd.

  Gigafactory och Kvarkenfärja, energikluster och universitet, men också ansträngd ekonomi och njugg inställning från statligt håll. Så kan man sammanfatta Vasa inför kommunalvalet. Staden får fulla poäng vad gäller kommunens livskraft medan ekonomin får nöja sig med tre stjärnor av fem.

 • Expressen: Skidåkarna i stort upprop mot dopningen

  Över 100 stjärnor har skrivit under ett öppet brev till FIS.

  Med åkarrepresentanten Kikkan Randall (USA) i spetsen kräver nu en hel drös med internationella toppskidåkare hårdare tag mot dopningen och ett starkare ledarskap i dopningsfrågorna av internationella skidförbundet. Bland de åkare som undertecknat uppropet finns också nio finländare.

Läs också

 • Nära 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält

  De flesta av de akut undernärda finns i konfliktområden.

  Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Enligt Unicef finns de flesta akut undernärda barnen i konfliktområden.

 • Patrik Laine om superduellen: "Rolig att ha någon att tävla mot"

  NHL förbereder sig för Laine vs Matthews, omgång två.

  Det kokar redan inom medierna i Kanada. Ikväll håller en hel hockeynation andan när grenens två unga supertalanger Patrik Laine och Auston Matthews möts för andra, och sannolikt sista gången denna säsong i NHL.

 • Välkommen att titta på Oscarsgalan med oss!

  Dags för årets största filmfest - och du är bjuden.

  Natten mellan söndagen den 26 och måndagen den 27 februari är det dags att äntligen ta del av Oscarsgalans glans 2017. Och du behöver inte titta ensam – vi håller dig sällskap hela natten!

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Tio vill bli rektor för VNF i Karis

  Styrelsen ser på ansökningarna nästa vecka.

  Tio personer har sökt jobbet som rektor för Västra Nylands folkhögskola i Karis. VNF behöver en ny rektor efter Katri Konttinen.

 • Långt straff för köp av nio kilo amfetamin

  Tingsrätten dömde mannen till nästan tio år fängelse.

  En man har dömts till långt fängelsestraff för grova narkotikabrott som skett i Lojo. Mannen köpte amfetamin i Holland och hade även narkotika hemma.

 • 22 kommundirektörer säger nej tack till den nya landskapslagen

  "Svårt att bli invald om man inte bor i huvudstadsregionen."

  Det blir svårt för dem som bor utanför huvudstadsregionen – speciellt kvinnor och unga – att få vara med och fatta beslut efter landskapsreformen, anser kommundirektörer i östra och västra Nyland.

 • Ulf Lindström i Hangö vill inte släppa McDonald-fallet

  Lindström och staden har skickat in separata besvär.

  Fullmäktigeledamot Ulf Lindström (SDP) i Hangö fortsätter att engagera sig i fallet med hälsocentralläkaren Outi McDonald. Lindström lämnade i januari in ett besvär till Högsta förvaltningsdomstolen eftersom han var rädd för att Hangö fullmäktige inte skulle fortsätta processen mot McDonald.