Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland släppte De grönas gäst

Utvecklingsminister Heidi Hautala krävde att Tshirikova frisläpps omedelbart Bild: Yle hautala,heidi hautala

Den ryska polisen har släppt miljöaktivisten Jevgenija Tjirikova, uppger De gröna. Hon greps i går morse i Moskva. Tjirikova ska öppna De grönas partimöte i Villmanstrand på söndag.

Tjirikova ska berätta om hur det står till med demokratin i Ryssland, om president Vladimir Putins tredje presidentperiod och om oppositionens krav på Putin.

Enligt De gröna slog kravallpolisen i går till mot Putin-motståndare. Tjirikova och andra oppositionella greps för att de motsatte sig myndigheternas ingripande. De gröna uppger att Tjirikova skadade sin hand i samband med gripandet. Skadan krävde sjukhusvård.

Utvecklingsminister Heidi Hautala (De gröna) sade tidigare i dag att gripandet av Tjirikova var olagligt och att hon hölls i en cell utan någon information om när domstolsbehandlingen äger rum.

Jevgenija Tjirikova hör till en politisk miljöorganisation, som bland annat motsätter sig förstörelse av ekskogar i samband med byggandet av en motorväg mellan Moskva och S:t Petersburg.

 • Grundtryggheten i Sjundeå går på plus

  Grundtryggheten gör av med en halv miljon euro mindre i år.

  Grundtryggheten i Sjundeå ser ut att använda runt 500 000 euro mindre än beräknat under pågående år. Inkomsterna ökar också en aning.

 • "Houtskärs hälsostation byggs i grevens tid"

  Sote-reformen för med sig osäkerhet för beslutsfattarna.

  En nedläggning blev istället en ny hälsostation. Det tack vare ihärdiga lokalpolitiker, som nu anser att den nya hälsostationen på Houtskär byggs i grevens tid inför sote-reformen.

 • Bränder i Pargas och Åbo

  Räddningsverket fick rycka ut flera gånger.

  Räddningsverket har fått rycka ut flera gånger natten till tisdagen på grund av bränder i Åboland. På Runsala brann mellantaket i en maskinverkstad medan en stuga och en halv hektar mark brann i Pargas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Historiskt fredsavtal i Colombia

  Avtalet gör slut på 52 år av krig som krävde 220 000 offer.

  Regeringen och Farcgerillan i Colombia har undertecknat ett fredsavtal som gör slut på 52 år av krig som krävde över 220 000 dödsoffer.

 • Debatten pågår – supportrarna tror på seger

  Clinton vill verka sympatisk, Trump håller tand för tunga.

  Hillary Clinton gör allt för att framstå som sympatisk, medan Donald Trump försöker undvika att säga något fult. Som bäst pågår debatten som beskrivits som den mest spännande på flera decennier i amerikansk politik.