Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland släppte De grönas gäst

Utvecklingsminister Heidi Hautala krävde att Tshirikova frisläpps omedelbart Bild: Yle hautala,heidi hautala

Den ryska polisen har släppt miljöaktivisten Jevgenija Tjirikova, uppger De gröna. Hon greps i går morse i Moskva. Tjirikova ska öppna De grönas partimöte i Villmanstrand på söndag.

Tjirikova ska berätta om hur det står till med demokratin i Ryssland, om president Vladimir Putins tredje presidentperiod och om oppositionens krav på Putin.

Enligt De gröna slog kravallpolisen i går till mot Putin-motståndare. Tjirikova och andra oppositionella greps för att de motsatte sig myndigheternas ingripande. De gröna uppger att Tjirikova skadade sin hand i samband med gripandet. Skadan krävde sjukhusvård.

Utvecklingsminister Heidi Hautala (De gröna) sade tidigare i dag att gripandet av Tjirikova var olagligt och att hon hölls i en cell utan någon information om när domstolsbehandlingen äger rum.

Jevgenija Tjirikova hör till en politisk miljöorganisation, som bland annat motsätter sig förstörelse av ekskogar i samband med byggandet av en motorväg mellan Moskva och S:t Petersburg.

 • Ny blåvit OS-gren i Pyeongchang? Det hänger på Tristan.

  Rodelåkaren Tristan Jeskanen satsar på OS 2018.

  Rodel, skeleton och bob brukar vi i Finland bara se eller ens notera vart fjärde år under vinter-OS. Representanter har vi aldrig haft i någon av de tre olympiska kälkgrenarna. Det vill 20-åriga Tristan Jeskanen ändra på.

 • Ungdomarna i Kristinestad kan få mer att säga till om

  Ungdområdet ska få skicka en representant till möten.

  Ungdomarna kan få yttranderätt i stadsfullmäktige i Kristinestad. Stadsstyrelsen beslöt på måndagen att ungdomsrådet har en representant med närvaro- och yttranderätt vid stadsfullmäktiges och nämndernas möten.

 • Bankerna satsar mobilt - många nya betalningssätt på kommande

  Nästa år görs transaktioner mellan olika banker i realtid.

  Nästa år lanserar Finlands tre största banker en tjänst där transaktioner mellan konton – också olika bankers – sker i realtid. En av bankerna som ska ansluta sig är Aktia - som redan nu lanserar en egen digital plånbok.

 • Jauhojärvis hårda Norgedom: ”Som att köra rattfull”

  "Det finns ingen gråzon. Det finns bara vitt och svart."

  Turbulensen runt de norska skidåkarna har skakat om sporten. Sami Jauhojärvi tycker att norrmännen får skylla sig själva. Det finns ingen gråzon. Det finns bara vitt och svart, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes