Hoppa till huvudinnehåll

Twitter sparar kontakter i smyg

Det sociala nätverket Twitter lagrar i hemlighet uppgifter från flera användares adressböcker. Det framkommer i en granskning som Svenska Yle har gjort.

Förra månaden skickade jag en begäran till det sociala nätverket Twitter om att få ta del av den data de har om mig. Svaret var överraskande. Det visade sig nämligen att företaget lagrar en stor del av mina kontakter på sin server i USA - närmare tvåtusen fullständiga telefonnummer och e-postadresser.

Uppgifterna har troligen kopierats när jag i fjol använde Twitters mobila app för att kontrollera om folk jag känner också är med i det sociala nätverket.

IT-experten Petteri Järvinen kommenterar att det är anmärkningsvärt och lite oroande att hela adressboken lagrades hos Twitter och att den nu har funnits där i åtminstone ett år. Enligt Järvinen är det egendomligt att infon finns på en server i USA, eftersom det här inte är till någon nytta för användaren. Att lagra mer information än vad man uppger är ändå typiskt för många sociala nätverk.

- Ju mer företagen vet om människorna, desto mer pengar kan de tjäna på den här informationen, säger Järvinen.

Det sociala nätverket bryter ändå inte mot finländsk eller europeisk lag när det sparar européers kontakter. Det menar Urpo Kangas som är professor i civilrätt vid Helsingfors universitet.

- När man avtalat med Twitter om att börja använda tjänsten, så har man också gått med på att den amerikanska lagstiftningen är den som följs i databehandlingen, säger Kangas.

EU har reagerat på problematiken. Unionen jobbar nu på att sociala nätverk som Twitter och Facebook i framtiden ska kunna bevisa att den information de lagrar är nödvändig för användaren.

Mer om det här blir det i kvällens Tv-Nytt kl. 19.30 på Yle Fem.

Läs också