Hoppa till huvudinnehåll

Rymdraket stoppad i sista sekunden

Bild: SpaceX space x

Den första privata rymdfärden till den internationella rymdstationen ISS stoppades i sista stund på grund av tekniska problem. Det är frågan om den obemannade rymdskytteln Dragon som skickas upp av företaget SpaceX. Nästa möjligen att skjuta upp raketen är på tisdag.

Farkostens avfärd från Cape Canaveral i Florida var planerad till klockan 12 finsk tid men stoppades då det upptäcktes fel i en av raketens nio motorer.

Planen är att Dragon ska nå rymdstationen två dagar efter avfyrning. Innan det ska farkostens utrustning och rörlighet testas under en hel dag i jordens omloppsbana.

För USA:s rymdmyndighet Nasa är det här en mycket viktig rymdfärd. Nasa har investerat flera hundra miljoner dollar i några privata rymdföretag som ska utveckla den amerikanska rymdteknologin efter att landets gamla statliga rymdflotta togs ur bruk i fjol.