Hoppa till huvudinnehåll

Sensation av Slovakien igen

Slovakien möter Ryssland i finalen. Bild: Lehtikuva ishockey-vm 2012

Slovakien fortsätter att skrälla. Nu är laget klart för final efter en 3-1 seger över Tjeckien. Miroslav Satan var matchens hjälte. 37-åringen gjorde två mål.

Tjeckien var nära att öppna målkontot i den första perioden. Inte mindre än tre gånger har pucken träffat stolpen men 0-0 stod fortfarande då 14 minuter av den första perioden hade spelats.

Trots att Tjeckien hade de farligaste målchanserna så var det lillebror Slovakien som nätade först. Miroslav Satan sköt ett lågt skott som gled under den tjeckiska målvakten Jakub Kovars benskydd. Målet var det enda i den första perioden.

I den andra perioden höjde Tjeckien på tempot. Tack var Slovakiens målvakt Jan Laco hölls slovakerna med i matchen. Men till slut kunde inte Laco längre hålla emot det tjeckiska trycket. Michael Frolík lyckades sätta pucken bakom Laco och därmed var ställningen 1-1. 1-1 stod perioden ut.

Den tredje perioden inleddes med att Tjeckien fick spela med fem man mot fyra i över en minut. Men Slovakien slog till....................Miroslav Satan kom ensam igenom och grundlurade Jakub Kovar i det tjeckiska målet. 2-1 till Slovakien. Kommer Slovakien att ta sig enda till final? Svar ja för vid tiden 44,23 sköt Libo Hudacek in Slovakien tredje mål och Slovakien är klart för final.

Efter att Tjeckoslovakien delades har Tjeckien och Slovakien mötts 19 gånger. Tjeckien har vunnit 15 av dessa möten och efter att Slovakien vann semifinalen har Slovakien nu fyra segrar.

Slovakien vann VM-guld för tio år sedan.

Läs också

Ishockey-VM 2012

Nyligen publicerat - Ishockey-VM 2012

 • Söderholm sammanfattar hockey-VM

  Lejonen får ett godkänt vitsord av Yle Sportens expertkommentator Toni Söderholm, men var långt ifrån utmärkt. Slovakien överraskade och guldlaget Ryssland fick inte ordentligt motstånd av något lag i VM-turneringen.

 • VM-turisterna bra för Helsingfors

  I går avslutades årets ishockey-VM. Finland blev utan medalj, men ur turismsynvinkel lämnade tävlingen oss inte tomhänta. VM har lockat stora mängder besökare till Helsingfors, trots att det ännu är svårt att uttala sig om exakta siffror.

 • Sulin: VM sannolikt på plus

  Ishockey-VM kommer sannolikt att gå på plus, säger generalsekreteraren för VM Mika Sulin till Yle. Han medger ändå att man misslyckades med prissättningen av biljetterna.

 • Sensation av Slovakien igen

  Slovakien fortsätter att skrälla. Nu är laget klart för final efter en 3-1 seger över Tjeckien. Miroslav Satan var matchens hjälte. 37-åringen gjorde två mål.

 • Bläckfisk spår guld för Finland i hockey-VM

  Goda nyheter för alla finländska hockey-anhängare. Det verkar nu klappat och klart att Finland vinner VM-guldet också i år. Det förutspår bläckfisken Jakki på havsakvariet Sea Life i Helsingfors.

 • Toni Söderholm: Annorlunda matchbild mot Ryssland

  Finlands VM-turnering fortsätter på lördagen med semifinal mot favorittippade Ryssland. YLE Sportens ishockeyexpert Toni Söderholm tror att matchbilden kommer att se annorlunda ut än i Finlands kvartsfinal mot Ryssland.

 • Pressen hyllar lejonen - förtvivlan i Sverige

  Samtidigt som taket i Hartwall Arenan nästan exploderade av publikens jubel i går exploderade också medierna av ishockeyglädje. Nio sekunder har redan blivit ett begrepp bland den finska hockeypubliken, Finland vann och tog sig till semifinal medan Sverige förlorade och flög ut.

 • Valet mellan hockey och dinosaurier

  Utanför Arenan spatserar familjen Engblom längs med stånden vid Hockey garden. Snart börjar världsmästarskapets kvartsfinaler, men bara två av de fem familjemedlemmarna kommer att se kampen mellan Kanada och Slovakien från sidan av rinken.

 • Tjeckien skrällde i Globen

  Sveriges VM-turnering slutade i ett fiasko. Det stjärnspäckade svenska laget åkte ut ur VM efter förlust med 3-4 mot Tjeckien i kvartsfinalerna. Milan Michalek gjorde segermålet vid tiden 59.31.

 • Lejonen till semifinal

  Finland är klart för semifinal i VM-turneringen Lejonen besegrade USA med 3-2 efter en heroisk vändning i kvartsfinalen. Jesse Joensuu sköt in segermålet då åtta sekunder återstod av matchen.

 • Norge pinade Ryssland

  Ryssland fick slita hårt för att besegra Norge i kvartsfinalskedet av VM-turneringen. Norge höll länge jämna steg med Ryssland men till slut vann de favorittippade ryssarna med 5-2.