Hoppa till huvudinnehåll

Ingen medalj för Finland

Besvikna lejon efter bronsmatchen. Bild: AFP / Lehtikuva hockey-vm 2012

De finländska hockeylejonen avslutade hemma-VM med en förlust mot Tjeckien i bronsmatchen. Slutsiffrorna skrevs 3-2 till Tjeckien.

Petr Prucha förde upp tjeckerna i ledning i powerplay halvvägs in i första perioden, men Mika Pyörälä lyckades kvittera fyra minuter senare. Tjeckien gick dock in i periodvila i ledning efter två snabba mål av Jiri Novotny och David Krejci.

Finland såg anemiska ut hela matchen och laget verkade inte vara intresserade av ta en medalj i hemma-VM. Laget vaknade först till liv då Jussi Jokinen lyckades reducera till 2-3 i tiden 49.01. De sista tio minuterna i matchen spelades i stort sett i den tjeckiska förvarszonen. Finland jagade frenetiskt ett kvitteringsmål, men Jakub Stepanek lyckades hålla ut i det tjeckiska målet.

Tjeckien tog därmed sin tolfte medalj i VM-sammanhang, medan Finlands medaljjsaldo i hemma-VM fortfarande ligger på noll.

- Nu blev vi fjärde och något saknades i vårt spel. Vi måste ta lärdom av det här till kommande år, sade kaptenen Mikko Koivu efter matchen.

Finland - Tjeckien 2-3 (1-3,0-0,1-0)

12.17 0-1 Prucha (Krajicek, Hemsky) pp
16.53 1-1 Pyörälä (Immonen, Järvinen)
17.22 1-2 Novotny (Kaspar)
19.07 1-3 Krejci (Hemsky)
49.01 2-3 Jokinen (Mäenpää, Koivu) pp

Målvakter
Vehanen FIN 12+12+ 1=25
Stepanek CZE 11+10+13=34

Läs också

Ishockey-VM 2012

Nyligen publicerat - Ishockey-VM 2012

 • Söderholm sammanfattar hockey-VM

  Lejonen får ett godkänt vitsord av Yle Sportens expertkommentator Toni Söderholm, men var långt ifrån utmärkt. Slovakien överraskade och guldlaget Ryssland fick inte ordentligt motstånd av något lag i VM-turneringen.

 • VM-turisterna bra för Helsingfors

  I går avslutades årets ishockey-VM. Finland blev utan medalj, men ur turismsynvinkel lämnade tävlingen oss inte tomhänta. VM har lockat stora mängder besökare till Helsingfors, trots att det ännu är svårt att uttala sig om exakta siffror.

 • Sulin: VM sannolikt på plus

  Ishockey-VM kommer sannolikt att gå på plus, säger generalsekreteraren för VM Mika Sulin till Yle. Han medger ändå att man misslyckades med prissättningen av biljetterna.

 • Sensation av Slovakien igen

  Slovakien fortsätter att skrälla. Nu är laget klart för final efter en 3-1 seger över Tjeckien. Miroslav Satan var matchens hjälte. 37-åringen gjorde två mål.

 • Bläckfisk spår guld för Finland i hockey-VM

  Goda nyheter för alla finländska hockey-anhängare. Det verkar nu klappat och klart att Finland vinner VM-guldet också i år. Det förutspår bläckfisken Jakki på havsakvariet Sea Life i Helsingfors.

 • Toni Söderholm: Annorlunda matchbild mot Ryssland

  Finlands VM-turnering fortsätter på lördagen med semifinal mot favorittippade Ryssland. YLE Sportens ishockeyexpert Toni Söderholm tror att matchbilden kommer att se annorlunda ut än i Finlands kvartsfinal mot Ryssland.

 • Pressen hyllar lejonen - förtvivlan i Sverige

  Samtidigt som taket i Hartwall Arenan nästan exploderade av publikens jubel i går exploderade också medierna av ishockeyglädje. Nio sekunder har redan blivit ett begrepp bland den finska hockeypubliken, Finland vann och tog sig till semifinal medan Sverige förlorade och flög ut.

 • Valet mellan hockey och dinosaurier

  Utanför Arenan spatserar familjen Engblom längs med stånden vid Hockey garden. Snart börjar världsmästarskapets kvartsfinaler, men bara två av de fem familjemedlemmarna kommer att se kampen mellan Kanada och Slovakien från sidan av rinken.

 • Tjeckien skrällde i Globen

  Sveriges VM-turnering slutade i ett fiasko. Det stjärnspäckade svenska laget åkte ut ur VM efter förlust med 3-4 mot Tjeckien i kvartsfinalerna. Milan Michalek gjorde segermålet vid tiden 59.31.

 • Lejonen till semifinal

  Finland är klart för semifinal i VM-turneringen Lejonen besegrade USA med 3-2 efter en heroisk vändning i kvartsfinalen. Jesse Joensuu sköt in segermålet då åtta sekunder återstod av matchen.

 • Norge pinade Ryssland

  Ryssland fick slita hårt för att besegra Norge i kvartsfinalskedet av VM-turneringen. Norge höll länge jämna steg med Ryssland men till slut vann de favorittippade ryssarna med 5-2.