Hoppa till huvudinnehåll

Vandrarens survivalkit

Alöexandra visar hur man råder bot på mygg.
Alöexandra visar hur man råder bot på mygg. Alöexandra visar hur man råder bot på mygg. Bild: YLE/Strömsö vandra

Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen. Trenden just nu är att packa ultralätt – entusiasterna sågar av tandborsten och väger varje pryl de packar ner för att spara gram.

Det jag tycker är enklast att spara in på är hygienartiklar och delar av förbandslådan, eftersom det finns alternativ i naturen. Dessutom minskar man slitaget på naturen om man diskar med skogsfräken och tvättar håret med björklöv istället för att använda diskmedel och schampoo. Låt vara att man inte blir lika ren som hemma, men det handlar ju ändå om fältmässiga omständigheter!

– Alexandra –

Diskborste av skogsfräken

I blandskog växer skogsfräken som en grön dimma över marken. Den innehåller både saponiner, ett slags naturligt tvålämne, och kisel. Det gör den till en bra naturlig diskborste som innehåller både tvål och skrubb, och dessutom är 100 procent biologiskt nedbrytbar. Och så sparar du in vikten av både diskmedel och diskborste. Plocka en näve fräken, värm lite vatten till disken och gnugga på.

Groblad mot skoskav

Skoskav är inte kul på en vandring, men det finns gott om plåster i naturen. Groblad lugnar huden, drar ut vätska ur blåsor och läker sår. Plocka några groblad, skölj av dem och lägg över såret. Ibland måste man fästa bladen med en bit tejp, men oftast räcker det att dra på sockan över.

Naturliga myggmedel

Kemiska myggmedel är ganska starka och inget för den doftöverkänslige. Dessutom tar de plats i packningen och väger en del eftersom de är vattenbaserade. Skvattram, pors och rölleka är alla bra naturliga myggmedel. Plocka en näve av örterna och gnid in i huden. Man måste gnida ganska hårt så att man blir lite grön och blommig.

Schampoo av björklöv

Björklöv innehåller det naturliga tvålämnet saponin och fungerar som ersättning för schampoo ute i fält. Lägg färska björklöv i kallt vatten och ställ i solen en timme eller tills vattnet börjar löddra när du vispar runt i det. Häll björkvattnet i hårbotten och gnugga rent. Skölj med vatten.

Deodorant av vitmossa

Vitmossa växer i fuktig mark och är antiseptisk. Det är skönt att torka av sig med en tuss fuktig vitmossa en varm och svettig dag, och gnider man sig under armarna med vitmossa får man också en deodoranteffekt som håller i sig i några timmar. Så har man sparat in ytterligare några gram i packningen.

 class=

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk