Hoppa till huvudinnehåll

Bostadsköpare måste ha större grundplåt

Bild: Yle bostad,bostadsvisning

Villkoren för bostadslån kommer att skärpas, och det ska inte längre vara möjligt att köpa bostad för enbart lånade pengar, föreslår en arbetsgrupp vid Finansministeriet.

En bostadsköpare måste ha en grundplåt som motsvarar mellan 10 och 20 procent av bostadens värde. Arbetsgruppens strävan är att minska skuldsättningen hos hushållen.

Många av bolånen för köp av första bostad beviljas utan att låntagaren bidrar med egna pengar. Ändå har Finansinspektionen rekommenderat att bankerna inte beviljar lån som överstiger 90 procent av bostadens pris.
- Konkurrensen är mycket hård då det gäller bostadslån. Det är svårt för en bank att säga nej till kunder som vill ha ett större lån, säger Finansinspektionens biträdande direktör Jukka Vesala.

Inom bankvärlden möter förslaget ändå motstånd. Gösta Råholm, regiondirektör vid Aktia, räknar med att unga kan råka i kläm. - Det blir utmanande för unga människor som inte har föräldrar som kan ställa upp på ett eller annat sätt, säger han.
Över hälften av dem som köper sin första bostad har inga förhandsbesparningar. - En stor andel kommer till banken och vill belåna 100 procent, säger han.

Arbetsgruppens mellanrapport ges i slutet av maj. En eventuell lagändring kunde träda i kraft sommaren 2013.

 • Personbil och cyklist krockade i Vasa

  Polisen utreder också en stöld av en svart Ford Ranger.

  Polisen utreder orsaken till en kollision mellan en personbil och en cyklist som inträffade vid 16-tiden på onsdagen i korsningen av Sjukhemsgatan och Institutsgatan i Vasa.

 • Tårtor utöver det vanliga

  Tobias Hamann-Pedersen inspireras av närmiljön

  Tobias Hamann-Pedersen har via vinst i en baktävling på dansk tv gjort sig känd som en riktig mästarkonditor. Nu har han fått sin egen programserie och ger sig ut i Europa för att låta sig inspireras av lokala recept och traditioner. Program som är mycket mer än bara läckra bakverk.

 • Unga nordbor: Nej till gränskontroller, ja till mera samarbete

  Unga vill studera och resa fritt i Norden.

  Att vara nordbo innebär ett särskilt ansvar gentemot dem som har det sämre i världen, säger svenskan Emelie, danskan Sara och finlandssvenska Julian. De hoppas få resa och studera fritt i Norden framöver.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes