Hoppa till huvudinnehåll

Lost stöder äldre som kommer hem från sjukhus

Åldringsvård
Teamet ska hjälpa äldre klara sig själva. Åldringsvård Bild: Mika Kanerva äldrevård

För gamla som hamnar in på sjukhus kan det bli ett stort steg att komma hem igen och känna sig trygg.
Nu vill man inom LOST hjälpa de här personerna på traven och för en månad sedan inledde det nya hemförlovningsteamet sin verksamhet.

Det nya teamet består för tillfället av två vårdare. Det handlar om att de är med och planerar allt från hemvård och mediciner till att ge trygghet intensivt under ett par veckors tid.


- Vårdarna är flexibla, säger säger Benita Öberg som är omsorgschef inom Lost. Om patienten kommer hem en fredag eftermdidag så är teamet på plats.

Omsorgschef Benita Öberg i lost.
Omsorgschef Benita Öberg inom vårdsamarbetet Lost. Omsorgschef Benita Öberg i lost. Bild: yle/Tove Virta öberg

Men det här är ett nytt sätt att tänka.
- Vi är medvetena om att det alltid finns ett motstånd när det handlar om förändringar. Det kan komma både från både anhöriga, patienter och personal som anser att patienten inte lämpar sig för hemvården.

Och det hela ska bli billigare än det nuvarande systemet.
- När det här kommer igång försvinner kostnader från både specialsjukvård och bäddavdelningsvård. Samtidigt så är det bättre för klienterna. Det frigör också avdelningsplatser för dem som verkligen behöver dem, säger Öberg.

Efter årsskiftet kan hemförlovningsteamet få en anställd till i och med Storlojo-kommunfusionen, eftersom Nummi- Pusula också har ett likadant team. Hur läget är för Ingås och Sjundeås del är oklart då det ännu är oklart vem som ska sköta sjukvården i kommunerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland