Hoppa till huvudinnehåll

Så spelas EM i fotboll

Grupperna vid EM i fotboll 2012
Gruppindelningen vid EM. Grupperna vid EM i fotboll 2012 Bild: EPA/ThomasEisenhut/AllOverPress grupperna

Totalt 16 lag kommer att spela EM i fotboll i Polen och Ukraina. Klicka här för EM-programmet. EM ordnas med fyra års mellanrum och är den viktigaste turneringen i Europa.

Via kvalet vaskades 14 lag fram till turneringen, eftersom värdarna Polen och Ukraina var garanterade en plats i turneringen.

Läs mer om kvalet till EM på Wikipedia (svenska)

Europa delades in i nio kvalgrupper och gruppvinnarna samt den bästa grupptvåan gick direkt till EM. De återstående åtta grupptvåorna spelade ett tudelat playoff om de återstående fyra platserna i slutturneringen.

I Polen spelas EM-matcherna i Gdansk, Poznan, Warsawa och Wroclaw medan de ukrainska EM-orterna är Lviv, Gdansk, Kiev och Donetsk.

Läs mer om EM-orterna och arenorna här

Alla grupperna med fyra lag per grupp spelar en enkel serie och de två bästa lagen går vidare till kvartsfinal. En seger ger tre poäng medan oavgjort ger en poäng var.

Ifall lagen efter gruppspelet står på samma poäng avgörs lagens inbördes ordning enligt följande principer:
1. Poäng i lagens inbördesmöte
2. Målskillnad i lagens inbördesmöte
3. Gjorda mål i lagens inbördesmöte
4. Målskillnaden i alla matcher
5. Gjorda mål i alla matcher
6. UEFA:s rankingpoäng
7. Fair Play-poäng
8. Lottning

Här hittar du en PDF-fil med EM-regelverket (på engelska)

Från kvartsfinalerna framåt spelar man 2 x 15 minuter förlängning ifall det står oavgjort efter 90 minuter. Är matchen oavgjord efter 120 minuter skjuter man straffar för att avgöra vem som går vidare.

De två lag som vaskats fram till final via kvartsfinalerna och semifinalerna gör upp om EM-guldet den 1 juli i Kiev. Vid EM spelas ingen bronsmatch,

Läs också

Fotbolls-EM 2012

 • Spanien vann EM-guld

  Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.

 • Så syns EM på Yles kanaler

  Under fotbolls-EM i Polen och Ukraina har Yle äran att förmedla samtliga 31 matcher. Alla matcher refereras dessutom på svenska i TV1, TV2 och Yle Fem.

 • Tung trio erbjuder expertis

  Yle Sporten kommer under EM-turneringen i fotboll att ha hjälp i referatbåset av en blytung och ytterst verbal trio - Tim Sparv, Jonatan Johansson och Sebastian Strandvall.

 • Här avgörs EM i fotboll

  Fotbolls-EM delas i år mellan Polen och Ukraina, och matcherna kommer att spelas på totalt åtta orter. Öppningsmatchen spelas i Warsawa i Polen och finalen i Kiev i Ukraina. Arenan Kiev är störtst, medan stadion i Lviv är över hälften mindre.

 • Kan du din EM-historia?

  Man har spelat om det europeiska mästerskapet i fotboll ända sen 1960. Årets turnering i Polen och Ukraina är den 14:e i ordningen, men de 13 tidigare turneringarna har bjudit på ett och annat.

 • Ladda upp inför EM på Arenan

  Yle Sporten bjuder via Arenan på ett massivt EM-paket inför turneringen i Polen och Ukraina som sparkar igång den 8 juni.

Nyligen publicerat - Fotbolls-EM 2012

 • Spanien vann EM-guld

  Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.

 • Spanien eller Italien?

  EM-turneringen i fotboll avslutas i kväll med finalen mellan Spanien och Italien. Spanien kan skriva sig in i historieböckerna - ifall Spanien tar EM-guld vinner man som första lag genom tiderna tre storturneringar i rad. Klicka här för att följa finalen på YLE Arenan klockan 21.00

 • Show av Balotelli - Italien till final

  Mario Balotelli stal showen då Italien tog sig till final i fotbolls-EM. Balotelli gjorde Italiens bägge mål då man vann över Tyskland med 2-1 i torsdagens semifinal.

 • Trendbrott av Tyskland eller Italien?

  Formkurvan talar för Tyskland medan historien talar för Italien. Endera Tyskland eller Italien kommer att bryta en trend i kväll då lagen möts i EM-semifinal. Klicka här för att följa matchen på Arenan med start klockan 21.25.

 • Spanien eller Portugal till final?

  Spanien och Portugal gör i kväll upp om en plats i EM-finalen i fotboll. Storebror Spanien är förhandsfavorit i slaget om den iberiska halvön. Klicka här för att följa matchen på Arenan med start klockan 21.25.

 • Nytt publikrekord i fotbolls-EM

  Nästan 1,3 miljoner åskådare har varit på plats i fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Det tidigare rekordet gjordes fyra år sedan i Österrike och Schweiz.

 • Italien straffade England

  Italien är klart för semifinal i fotbolls-EM. Italien besegrade England i kvartsfinal efter straffläggning.

 • Alonso matchvinnare för Spanien

  Xabi Alonso var den överraskande matchhjälten för Spanien då man besegrade Frankrike i kvartsfinal i fotbolls-EM. Alonso som gjorde sin 100:e landskamp stod för bägge målen då Spanien slog Frankrike med 2-0.

 • Spanien bryter trenden?

  Kvartsfinalskedet i fotbolls-EM fortsätter i kväll med en match mellan Spanien och Frankrike. Regerande mästaren Spanien är favorit till avancemang trots att man aldrig besegrat Frankrike i en tävlingsmatch. Klicka här för att följa matchen på YLE Arenan med start klockan 21.20.

 • Tyskland körde över Grekland

  Tyskland besegrade Grekland i kvartsfinalerna av EM-turneringen i fotboll. Tyskland dominerade matchen stort och vann rättvist med 4-2.

 • Kan Grekland rubba Tyskland?

  Tyskland är skyhög favorit då man möter Grekland i kväll i kvartsfinal i fotbolls-EM. Joachim Löws lag har radat upp segrar på löpande band och till och med passerat Spanien som turneringens främsta mästarkandidat. Klicka här för att följa matchen på YLE Arenan med start klockan 21.25.

 • Ronaldo frälste Portugal

  Portugal är klart för semifinal i fotbolls-EM. Cristiano Ronaldo gjorde matchens enda mål då Portugal besegrade Tjeckien med 1-0 i kvartsfinalskedet.