Hoppa till huvudinnehåll

"Skulden för förintelsen betald då alla tyska pengar är i europeiska händer"

Thilo Sarrazin
Thilo Sarrazin Thilo Sarrazin Bild: EPA/SOEREN STACHE thilo

I Tyskland utkom i går en bok som redan innan publiceringen har väckt en hel del kontrovers. Eller egentligen handlar kontroversen främst om författaren Thilo Sarrazin.

För två år sedan publicerade ekonomen och politikern Thilo Sarrazin en skandalomsusad bok, där han bland annat kritiserade den tyska integrationspolitiken. Nu vill han föra fram sin åsikt om euron, och bokens titel, Europa behöver inte euron, säger precis vad det handlar om.

På vissa punkter kan han ha rätt, men annars tycker jag att han överdriver

– Sympatisk är Thilo Sarrazin inte. Man kan säkert till en del tycka att han har rätt, men att han till exempel har talat om vissa folkgruppers gener är helt omöjligt, även om han senare har korrigerat sina uttalanden, säger Ingrid Greifenstein.

– Han skriver helt enkelt om saker som inte stämmer. På vissa punkter kan han ha rätt, men annars tycker jag att han överdriver, kommenterar damen på parkbänken bredvid.

Ja, Thilo Sarrazin är i dag en man som de flesta tyskar har en åsikt om. Den tidigare finanssenatorn i Berlin och direktionsmedlemmen i den tyska centralbanken var ändå okänd för de flesta, ända tills publiceringen av boken Deutschland schafft sich ab, fritt översatt "Tyskland avskaffar sig självt".

I boken gick Sarrazin hårt åt den tyska integrationspolitiken, samtidigt som han ställde upp teser om social- och befolkningspolitik. Bland annat om hur landet fördummas på grund av invandring och det faktum att en allt större del av barnen föds i fattigare familjer.

Rasisten Sarrazin?

Thilo Sarrazin och hans bok fick utstå massiv kritik från de flesta håll inom det tyska samhället. Han stämplades som rasist och det var få som vågade ställa sig på hans sida. I vissa kretsar hyllades han ändå som den person som äntligen vågar säga sanningen om problemen med invandringen i det tyska samhället.

Sarrazin tvingades ändå lämna sin post inom centralbanken och han hotades med utestängning från det socialdemokratiska partiet. Men trots, eller kanske rättare sagt, tack vare kritiken sålde boken bra. Med över 1,5 miljoner sålda exemplar är den en av de mest sålda politiska faktaböckerna i Tyskland genom tiderna.

Eurokritikern Sarrazin

Och nu är Sarrazin alltså tillbaka med boken Europa behöver inte euron och redan före boken publicerades var diskussionen kring Sarrazin i full gång igen. I söndags deltog Sarrazin i en debatt om euron i diskussionsprogrammet Günther Jauch på tysk TV. Redan det att han överhuvudtaget fick delta i rundradiobolaget ARD:s sändning kritiserades på många håll. Men där satt han i alla fall och talade om euron och den europeiska integrationen.

– De stora framgångarna inom europeisk integration kom till stånd redan innan euron infördes. Sedan dess har utvecklingen gått åt motsatt håll sade Sarrazin om utvecklingen i Europa.

Mindre kontroversiell

Den som förväntar sig lika kontroversiella skriverier som i den förra boken får ändå vänta förgäves. Förutom några undantag är boken inte det minsta kontroversiell. Sarrazin konstaterar vilket läget i Europa är och ser två möjliga lösningar på situationen.

Det ena alternativet är att gå mot en fiskalunion, vilket han motsätter sig. Det andra är att låta de överskuldsatta länderna falla och lämna euron, vilket han alltså föredrar.

Den mest kontroversiella formuleringen handlar om Tysklands inställning till de så kallade euroobligationerna. Det att socialdemokraterna, de gröna och vänsterpartiet står bakom obligationerna är enligt Sarrazin en naturlig tysk reflex på krigsskulden och förintelsen.

Alltså som Sarrazin ser det, är skulden för världskrig och judeförintelse betald först när alla tyska pengar är i europeiska händer.

– Nej förintelsen kan inte stå som grund för euron, sade Thilo Sarrazin i debattprogrammet i söndags.

I övrigt skriver han om olika finanskulturer i söder och i norr, men inte här heller för han fram något som inte redan skulle ha diskuteras i alla hörn av Europa.

Johnny Sjöblom

Läs också