Hoppa till huvudinnehåll

Varning: Hungerkatastrof hotar Jemen

En man i staden Sanaa söker efter vatten Bild: EPA/YAHYA ARHAB nordafrika

Instabilitet har lett till att Jemen står inför en hungerkatastrof, varnar flera internationella biståndsorganisationer. Enligt organisationerna är 10 miljoner jemeniter undernärda och av dem är uppskattningsvis fem miljoner i behov av akut hjälp.

Det är sju hjälporganisationer som kommer med varningen om läget i Jemen. Organisationerna Care, Oxfam, Rädda Barnen, International Medical Corps, Islamic Relief, Merlin och Mercy Corps säger att antalet undernärda dubblats sedan 2009 i Jemen.

Krisen beror delvis på allt högre mat- och bränslepriser, och delvis på den politiska instabiliteten och de konflikter som drabbat landet. Jemen har under det senaste året skakats av omfattande protester för demokrati, regionala uppror i de norra delarna av landet och islamisternas framfart i södra Jemen.

Nästan en halv miljon människor har tvingats fly sina hem på grund av våldsamheterna.

I februari avgick landets långvariga ledare Ali Abdullah Saleh på grund av de omfattande regimkritiska demonstrationerna.

(BBC, AFP, Reuters)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes