Hoppa till huvudinnehåll

Den norska Inga Thommesen ville representera schlager-Finland 1976

En norsk kvinna, Inga Thommesen, sjöng på finlandssvenska i uttagningstävlingarna till Euorovisionen 1976. Men låten Tillsammans med barn skrevs av en "tvättäkta finländare", påpekar programledaren.

Informationsruta

Inga Thommesen bodde i Finland under 1970-talet. Hon var dotter till Norges ambassadör i Finland. Samma år som hon deltog i Eurovisionsuttagningarna gav hon ut en skiva (Stay for a while) på Love Records.

Programledaren presenterar Inga Thommesen som en internationell fläkt. Sångtexten till "Tillsammnans med barn"har skrivits av en norsk ung kvinna bosatt i Finland. Men melodin är skriven av en tvättäkta finländare, ett av dessa nya fynd inom musikvärlden, musikstuderande Lasse Mirsch.

Lasse Mirsch intervjuas om melodin och om sina studier och sin framtid.

Inga Thommesen får inte uttala sig om texten men framför den på ett rättframt och naivt sätt. Och tackar för sig med ett blygt "Kiitos".

Efter en lång och komplicerad poängräkning visar det sig att "Tillsammans med barn" blev nästsist. Fredi vann med Pump-pump.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.