Hoppa till huvudinnehåll

Trots lånet fortsätter bussbolaget att gå på minus

buss
Helsingfors busstrafik Ab:s ekonomiska svårigheter fortsätter. buss Bild: YLE/Tobias Silvander huvudstadsregionen

Helsingfors busstrafik Ab har nu sammanlagt beviljats lån på 15 miljoner euro av Helsingfors stad, men enligt bussbolagets vd kommer bolaget fortsättningsvis att gå på minus, trots att resultatet förtbättrats i år.

Helsingfors busstrafik Ab har ekonomiska svårigheter och stadsfullmäktige beviljade tidigare i veckan ett kapitallån för att bussbolaget ska få ekonomin i skick. Bland stadsfullmäktigeledamöterna väckte ärendet livlig debatt och flera ledamöter ifrågasätter att staden ekonomiskt håller det förlustbringande bussbolaget vid liv.

- Resultatet förbättras i år men det kommer fortfarande att vara på minus med 3,9 miljoner euro, säger vd Juha Hakavuori.

Kapitallånet som stadsfullmäktige beviljade i förrgår är på 8 miljoner euro.

Orsaken till den dåliga ekonomin beror enligt Hakavuori på den hårda konkurrensen och på att HRT:s ersättningar inte täcker utgifterna i form av chaufförernas löner, bensinpriser och bussarnas teknik.

Nollresultat det första målet

Hakavuori säger att bolaget nu i första hand kommer att sträva efter ett nollresultat.

- Nu gäller det att få till stånd ett nollresultat och först därefter kan vi börja betala tillbaka på lånen som bolaget fått av staden.

Sammanlagt har staden nu beviljat lån på 15 miljoner euro med en ränta på 6 procent. En metod för att få eknomin i skick är enligt Hakavuori att omförhandla vissa ofördelaktiga kontrakt som bolaget gjort med HRT.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen