Hoppa till huvudinnehåll

Färga tyg och måla med rost

Rost kan vara ett problem eller så kan det vara någonting önskvärt. Hur som helst tycker jag att det är väldigt vackert. Alla dessa underbara rödaktiga, brunaktiga och gulaktiga färgnyanser som alla är typiska för just rost. Inspirerad av rosten använde jag riktig rost att färga med och så ”fuskrostade” jag en kruka.

Färga tyg med rost

Det här behöver du :

  Rostigt skrot
  Ättika
  Vatten
  Sprutflaska
  Tyg av linne eller bomull
  Plast att täcka in tyget med

Gör så här:

Blanda lika delar vatten och ättika i en sprutflaska för att få en sur lösnig. Lägg linne eller bomullstyget ovanpå en bit plast som är lite större än tyget. Fukta tyget med lösningen. Lägg dina rostiga föremål på tyget.

Täck in tyget med plast så att det hålls fuktigt och så luktar det mindre ättika ;) Låt skrotet ligga kvar tills tyget har fått lagom med färg. Hur länge det tar variera, allt från några timmar till en dag, så lyft på skrotet med jämna mellanrum så ser du hur rosten framträder och avgör själv hur rostigt du vill att ditt tyg skall bli. När tyget är lagom rostigt plocka bort skrotet och tvätta tyget som vanligt i tvättmaskin. Låt torka och stryk.

Jag färgade en ny linneduk med rostigt trassel för att jag ville ha den fläckig. Men allt som är rostigt går att andvända. Pröva tex. andvända sånt som är rostigt och har en fin form, som rostiga verktyg och se hur du får en rödbrun skiftnyckel, en tång eller en liten nyckel på t-tröjan, prydnadskudden eller färga ett tyg som du sedan kan brodera på!Alternativt har du kanske redan en vacker broderad duk som är rostskadad, lägg till några fler fläckar och duken får ett helt nytt uttryck. Möjligheterna är oändliga ;)

Rost patinera.

Nu är det bara järn som rostar och har man ny metall så går de att få fram rost med hjälp av salltvatten eller med hjälp av syra. Men såndant som inte är av järn då ?
Ja, då går det att måla på fusk rost..

Det finns lika många olika sätt att patinera rost på som det finns föremål att ”fuskrosta”, allt beroende på grundmaterialet och andvändnings område. Men såhär gjorde när jag patinerade min krukan.

Det här andvände jag:

  En keramisk oglaserad men ”fabriksmålad” kruka
  Brunsvart hobbyfärg
  Vattenburen grundlasyr
  Pigment i pulverform
  -gul järn oxid
  -röd ockra
  -oxid brun alt. brun umbra
  Finkornig sand
  Svamp
  Pensel

Såhär gjorde jag :

Jag grundmålade hela krukan med ett lager brunsvart hobbyfärg. Medan grundfärgen torkade blandade jag ihop lasyr och pigment tillsammans med lite finkornig sand till en passlig ”smet”. Sanden blandar jag i för att få struktur i färgen. Ett pigment per ”trögflytande massa”.

Jag började med att dutta på den mörkaste färgen först lagom osymetriskt med svampen och fortsatte därefter med att svampa på den röda färgen. Den gula färgen (den nyaste rosten) lade jag bara på lite av till sist.

Det är bara att prova sig fram, blir det inte bra är det lätt att torka av innan lasyren har torkat. Första gångerna kan det vara bra att ha någonting rostigt att försöka efterlikna, men kom ihåg att ingen rost är den andra lik, du bestämmer själv hur ”rostigt” du vill ha ditt föremål. När du är nöjd, låter du lasyren torka. Det kan vara bra att ha i åtenke att när lasyren torkat kommer även pigmentets intensitet att ha mattats av lite.

Tips ! Trälim och pigmentpulver ser bra ut runt skruvar, bultar och skarv där rosten har fått härja fritt länge och blivit sådär bubbligt. Dutta trälim på ”skarvet” med en pensel och strö på pigmentet och låt torka. Detta håller dock inte på föremål som kommer i kontakt med vatten.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk