Hoppa till huvudinnehåll

Barnavdelningen blir hemtrevligare

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist heidi pettersson

På centralsjukhuset i Karleby får barn- och ungdomsavdelningen den här veckan flytta in i nyrenoverade utrymmen.
I och med renoveringen har man fått bättre utrymmen för intensivvård åt för tidigt födda barn, och vid en krissituation kan antalet platser på avdelningen snabbt fördubblas från 16 till 32.

Alla rum går att isolera, så tex i epidemitider kan man sköta varje patient isolerat. Personalen har varit med och planerat utrymmena och ett av målen har varit att göra avdelningen mer hemtrevlig. I varje rum finns en utfällbar säng så att också en föräldrer kan övernatta. En utelekplats ska också tas i bruk, och i avdelningens kök ska barn, föräldrar och personal få baka så att doften av nybakt sprider sig i korridorerna.

Avdelningsskötare Heidi Pettersson. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist heidi pettersson


- För barn är det svårt och obehagligt att vara på sjukhus, så vi försöker få bort så mycket som möjligt av sjukhusmiljön, säger avdelningsskötare Heidi Pettersson.

Rummen för intensivvård har också blivit större och mer ändamålsenliga så att både apparatur och personal ska rymmas in.
Närheten till både barnpolikliniken och BB är också viktig, och barnpolikliniken kommer så småningom att flytta in i utrymmen intill barnavdelningen, och i våningen ovanför finns BB.

Barnavdelningen flyttar in med full bemanning. Läkarsituationen är god då en ny överläkare började jobba för tre veckor sen. Däremot blir det allt svårare att hitta skötare med inriktining på barn och unga. I planerna för framtiden finns också ett så kallat hemsjukhus. Då får barnen i större utsträckning bo hemma och vårdpersonalen kommer hem till dem för att tex ge någon medicin.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten