Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Vänta med att hjälpa sjukskrivna

I Finland strävar man efter att kartlägga de sjukskrivnas situation så tidigt som möjligt för att kunna påbörja eventuell rehabilitering utan dröjsmål. Men svenska forskare säger att det här kan vara fel väg att gå.

Genom att agera tidigt riskerar man att dra fel slutsatser om vilka sjukskrivna som egentligen behöver hjälp, och det här kan få konsekvenser - både för de drabbade och för samhällsekonomin.

Det resultatet har forskare i Sverige kommit fram till i en omfattande studie gjord av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau). Patrick Hägglund är en av forskarna och säger att resultatet överraskade honom.

- Det var ganska oväntat. Det finns en några procent ökad sannolikhet att bli kvar i sjukskrivning under ett antal månader efter den här tidiga aktiva insatsen, och på längre sikt ser vi en 15-20 procentig ökning i sannolikheten att få sjuk- och aktivitetsersättning, alltså förtidspension, säger Hägglund.

Allt tidigare i Finland

I Finland vill man ändå utreda de sjukskrivnas situation allt tidigare.

- Ju längre sjukledigheten pågår desto mer troligt är det att arbetstagaren inte kommer att återvända på jobb, kommenterar Kirsi Ahola, äldre forskare på Arbetshälsoinstitutet.

Enligt Ahola leder tidiga insatser till kortare sjukledigheter. Hon medger ändå att utredningen kan vara svår, men säger att det skulle krävas mycket mer forskning för att ändra Finlands inställning i den här frågan.

På fredag träder en ny lag i kraft. Enligt den ska de sjukledigas situation kartläggas inom 90 dagar efter sjukskrivningen, eller helst så snart som möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes