Hoppa till huvudinnehåll

Hypotyreos

Sköldkörteln
Sköldkörteln Bild: Iom123/Fotolia.com sköldkörtel

Sköldkörteln är en endokrin (hormonproducerande) körtel lokaliserad på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Camilla Shalin-Jäntti, specialist i endokrinologi, och Gunilla Palmén som lider av hypotyreos diskuterar sköldkörtelunderfunktion i Min Morgon.

- Sköldkörteln producerar sköldkörtelhormon och det påverkar vår ämnesomsättning. Har man för lite av det här hormonet så ger det väldigt stora återverkningar och en av dem är att man blir trött och hela kroppen går på lågvarv. Det påverkar hjärnans och tarmarnas funktion, det påverkar orken och man fryser lätt, säger Camilla Shalin-Jäntti, specialist i endokrinologi.

Gunilla Palmén lider av hypotyreos, eller sköldkörtelunderfunktion, och känner precis igen sig i beskrivningen.

- Jag gick omkring och var dödstrött och jag åt hälsosamt men gick ändå upp i vikt. Jag frågade sedan min läkare om det är normalt att sova tretton timmar per dygn och blev då testad för sköldkörtelunderfunktion. Det visade sig då att mina värden var helt åt skogen.

Hör hela diskussionen om sköldkörtelunderfunktion i videoklippet här invid. Camilla Shalin-Jäntti svarar också på tittarnas frågor om sköldkörteln i det undre videoklippet.

Ur Min Morgon 28.5.2012
Programvärdar: Eva Kela och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal Ab De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs mera om hypotyreos

Läs också

Webbdoktorn