Hoppa till huvudinnehåll

Åldringsvård på skärm testas i skärgården

Åldring
Åldring Bild: Yle ålderdomshem

I framtiden kan allt mera av åldringsvården skötas på elektronisk väg.

Systemet har testats i bland annat Iniö och åldringarna har varit entusiastiska.

Flera kommuner i Finland och Estland har testat ett system utvecklat för ensamboende åldringar som via en skärm kan vara i kontakt med vårdpersonalen. Yrkeshögskolan Novia har varit med om att utveckla systemet som heter Virtu.

Åldringarna har en stor skärm där hemma och med den kan de vara i kontakt med vårdpersonalen och delta i olika aktiviteter som gymnastik och sångstunder.

Fördelen är att personalen kan vara i kontakt med flera åldringar på flera orter på en gång. Programmen går under bestämda tider och åldringarna har fått höra om till exempel hälsa och brandsäkerhet i hemmet. De kan också vara i kontakt med varandra och umgås via skärmen och på så sätt slippa långa resor.

Pargas stad är en av kommunerna som är med. Det är åldringar som bor på avlägsna ställen i skärgården som haft nytta av systemet. Gemensamt för dem är att de är över åttio år gamla och bor hemma.

Helt lätt har det inte varit att övertyga åldringarna om hur förträffligt systemet är, men de som tagit in apparaterna i stugan har varit entusiastiska, berättar Jessica Blomqvist som jobbar på ålderdomshemmet Aftonro.

Läs också