Hoppa till huvudinnehåll

Evgenia Tymosjenko: Bojkotta inte fotbolls-EM!

Evgenia Tymosjenko
Evgenia Tymosjenko Evgenia Tymosjenko Bild: Maria Stenroos/ Yle julia tymosjenkos dotter

Nästa vecka går startskottet för fotbolls-EM som spelas i Polen och Ukraina. I år riktas inte strålkastarna bara mot fotbollsspelarna utan också mot den ukrainska regimen.

Åsikterna om bojkotter går isär: bland annat väljer Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att stå över mästerskapen på grund av bristande mänskliga rättigheter i Ukraina, medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel ännu låter vänta på sitt beslut.

Evgenia Tymosjenko, dotter till oppositionsledaren Julia Tymosjenko, stöder inte bojkotter av fotbolls-EM.

- Som ukrainare hoppas vi att våra idrottstävlingar inte bojkottas. Det drabbar bara dem som inte har något med (president Viktor) Janukovitj och hans styre att göra, säger hon till Svenska Yles nyheter. Hon hoppas ändå på politisk press från utlandet.

- Ifall inga förändringar börjar ske i Ukraina hoppas vi på sanktioner som riktas direkt mot de beslutsfattare som sysslar med penningtvätt och korruption - något som bara gör Ukraina fattigare.

Evgenia Tymosjenkos mor, oppositionsledaren Julia Tymosjenko har suttit häktad i nästan 10 månader. Hon startade en hungerstrejk på grund av våld i fängelset. Mor och dotter Tymosjenko kräver nu att hon ska flyttas till ett oberoende sjukhus och att rättsprocessen ska gå rätt till.

Ann-Charlotte Åkerholm

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes