Hoppa till huvudinnehåll

Sofistikerat datavirus attackerar Iran

Bild: Kaspersky Lab flame

Ett FN-organ varnar medlemsländerna för ett extremt sofistikerat datavirus. Skadeprogrammet Flame hann härja i flera års tid i Mellanöstern innan experter upptäckte det.

Varningen kommer att den vara den mest allvarliga någonsin, säger Marco Obisco som koordinerar cybersäkerhetsfrågor vid FN-organet Internationella Telekommunikationsunionen ITU.

Forskare har påträffat ett nytt, extremt sofistikerat skadeprogram som främst attackerar iranska datorer. Viruset hann härja i flera år, innan det upptäcktes.

Flame har attackerat främst iranska datorer. Viruset kan bland annat stjäla filer från datorer, starta datorns kamera eller mikrofon och spana efter mobiltelefoner med Bluetooth och kopiera alla kontaktuppgifter på telefonen.

För tillfället har skadeprogrammet ändå inte upptäckts i Finland. Hittills har Flame främst använts i riktade attacker mot datorer i Mellanöstern.

Datasäkerhetsföretaget Kaspersky som var först med att påträffa Flame har hittat skadeprogrammet på kring tusen datorer. Av dem finns nästan en femtedel i Iran, men också bland annat israeliska, palestinska, sudanesiska och syriska datorer har angripits.

Troligen stat bakom viruset

Vem som ligger bakom skadeprogrammet går ännu inte att säga, men enligt Erkki Mustonen, expert vid datasäkerhetsföretaget F-Secure, kan man nästan utgå från att någon stat har utvecklas viruset.

- Det handlar alltså om ett mycket invecklat och mångsidigt skadeprogram som har tagit länge att utveckla. En amatör skulle alltså inte ha resurserna för att utveckla programmet, säger han.

Viruset har alltså varit i bruk flera år utan att upptäckas. Enligt Mustonen beror det troligen på att virusskyddet i Mellanöstern inte håller en speciellt hög standard, men också för att attackerna har varit så riktade. Viruset har alltså inte haft som syfte att sprida sig så brett som möjligt.

Riktar sig inte mot vanliga hemmadatorer

Det är ännu oklart vad syftet med skadeprogrammet är. Om det lyckas ta över en dator kan den göra vad som helst och också ta emot nya instruktioner från upphovsmannen. Enligt Mustonen kan det ta flera månader att analysera alla skadeprogrammets funktioner.

I dagens läge behöver vanliga internet-användare ändå inte oroa sig för viruset. Utvecklarna verkar vara ute efter helt andra saker än vad som kan hittas på vanliga hemmadatorer.

Av Peter Sjöholm

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes