Hoppa till huvudinnehåll

Allmän promillegräns för roderfylleri kvar

Bild: Meri Herttua / YLE roderfylleri

Riksdagen håller kvar den allmänna gränsen för roderfylleri på 1 promille. Däremot sänks straffgränsen i yrkesmässig båttrafik till 0,5 promille.

Riksdagen förkastade ett förslag om att sänka också straffgränsen för roderfylleri i allmän trafik till 0,5 promille med rösterna 115-40.

Regeringen hade föreslagit att straffgränsen för roderfylleri i allmän sjötrafik hålls kvar på 1 promille. Den sannfinländske riksdagsledamoten James Hirvisaari föreslog att gränsen skulle sänkas till 0,5 promille.

Regeringspartiernas riksdagsledamöter stödde regeringens förslag. Centerns grupp splittrades så att ungefär hälften röstade emot och hälften för, och tre sannfinländska ledamöter röstade blankt. Vid omröstningen var 41 ledamöter frånvarande.

Riksdagen godkände promillegränserna i första behandling. Lagen godkänns slutgiltigt efter att den har gått igenom andra behandling nästa vecka. Det är meningen att den nya lagen ska träda i kraft redan i sommar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes