Hoppa till huvudinnehåll

Här säljer alkoholdrycker bäst

Visualisering av försäljningen per kommun
Visualisering av försäljningen per kommun Bild: Radar - Yle/Teemo Tebest alkoholförsäljning,datajournalistik,försäljning,visualisering

Kolla hur försäljningen av alkohol ser ut i din kommun. Svenska Yles radioprogram Radar har kartlagt alkoholförsäljningen i Finland.

Så här gjorde vi

Institutet för hälsa och välfärd släppte siffrorna för alkoholförsäljningen 2011 torsdagen 31.5.2012

Svenska Yle Radar listade kommunerna enligt hur många liter ren alkohol som sålts per invånare

Svenska Yle:s webbanalytiker Teemo Tebest kodade in siffrorna på kartan. Som grund för kartan utnyttajde vi bloggen HSnext kommunkarta. Kartans lisens är AGPLv3

THL:s forskare Christoffer Tigerstedt hjälpte oss att tolka kartan

I Larsmo och Pedersöre är alkoholförsäljningen minst i hela landet, inte ens en liter ren alkohol per invånare i kommunen. Försäljningen i Finland är i snitt ungefär tio gånger större, 8,2 liter ren alkohol.
Även om större städer som Vasa eller Jakobstad säljer mer än landet i snitt är Österbottens försäljning rätt liten.

Religionen påverkar

- Man har ett annorlunda moralklimat där och man har medvetet spottat i glaset. I viss mån har det också att göra med en aktiv religiös tradition i de norra delarna av svenskspråkiga Österbotten, säger forskare Christoffer Tigerstedt på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

I Larsmo var det förbjudet att sälja mellanöl i affärer och restauranger fram till 1995.

Turister och stugor ökar försäljning

Försäljningen är störst i Lappland. Det är gränshandeln till Norge och Sverige som drar upp statistiken. Utsjoki säljer 51,3 liter ren alkohol per invånare, men Utsjokiborna dricker inte upp allt ensamma.
Dessutom rör sig många turister i Lappland och många handlar alkohol vid skidcentra.

- När man har ledig tid har man i Finland de senaste decennierna använt alkohol för att koppla av. Så har det inte varit innan 70-talet, säger Tigerstedt som har hjälpt Radar att analysera kartan.

Också de strandområden som har många sommargäster har hög försäljning. Kolla till exempel in kustkommunen Gustavs där man kan ta färjan till Åland eller områdena kring insjöarna Päijänne och Saimen.

I Svenskfinland toppar Kimitoön försäljningen. Också här är det sommargästerna som handlar flitigt. En julidag kan Dalsbruks Alko ha flera hundra kunder medan kunderna en vinterdag bara är ett tiotal. Att ha Alko i en kommun drar förstås upp försäljningen.

Aningen större försäljning i år

Försäljningen av alkohol ökade i alla regioner utom Nyland där den sjönk en aning. I Satakunta var försäljningen ifjol på samma nivå som år 2010.

Den småskaliga försäljningen på Åland beror på att många handlar alkohol på färjorna. I östra Finland är det också vanligt att åka över till Ryssland för alkoholuppköp.

Vi beklagar att Sjundeå fattas i kartan. I Sjundeå såldes 2,6 liter ren alkohol/invånare år 2011. Starka drycker 1 000 liter, viner 7 000 liter, cider 27 000 liter, long drink 23 000 liter, maltdrycker 269 000 liter. Totalt säljer Sjundeå 16 000 liter
100% ren alkohol.

Kartans gränser är ritade enligt hittills godkända kommunsammanslagningar 2013. Du hittar statistiken för alla kommuner här.

Lyssna på Radar fredag den första juni kl 11:03.


Hur mycket alkohol är det okej att dricka?

Svara på Radars webbenkät, resultatet sänder Radar i sin alkoholtimme fredagen den 8 juni.


 • Olli Rehn

  Finansinspektionen planerar strängare regler för bostadslån

  Förändringen skall träda i kraft i början av nästa år.

  De höga bostadspriserna i tillväxtcentra som Helsingfors ses fortfarande som en risk för Finlands ekonomi. Därför har Finansinspektionen börjat förbereda strängare krav för banker som beviljar bostadslån. Tanken är att bankernas stryktålighet ska öka en aning. Samtidigt minskar utlåningen något. Förändringen ska träda i kraft i början av nästa år.

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • En vänlig klapp på axeln - eller intrång i den privata sfären? Människor har olika inställning till vad som är trevligt eller obehagligt. Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen

  Har du trakasserats på jobbet?

  Arbetarskyddets telefontjänst vittnar om jobbtrakasserier.

  Sedan starten för tio månader sedan har närmare 2000 personer ringt Arbetarskyddsmyndighetens nya nationella telefontjänst om trakasserier.

 • Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

  Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

  D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

  Burkarna med kosttillskott upptar allt fler hyllmeter i hälsokostaffärerna, apoteken och matbutikerna. Här trängs vitaminer med mineraler, fettsyror, växtextrakt och proteinpulver. Marknaden har vuxit enormt, men hur mycket av det här behöver vi på riktigt?

 • Skylt som aner gränszon mellan Finland och Ryssland.

  Gränsbevakningen ska inte spara mer

  Säkerhetsläget får inrikesministeriet att ompröva spar.

  Gränsbevakningsväsendet har ett anpassningsprogram som innebär att det ska spara 28 miljoner euro mellan 2013 och 2017. Men sparbeslutet togs i ett annat säkerhetsläge, nu vill inrikesministeriet ompröva det.