Hoppa till huvudinnehåll

Produkter från judiska bosättningar oklart märkta

Varor som det står "Made in Israel" på, kan i själva verket härstamma från de illegala judiska bosättningarna på Västbanken. Genom att köpa varorna stöder kunden ockupationen, säger Henri Purje, forskare på Finnwatch.

Producenten kan märka varan med Israel och förklara det med att företaget i fråga har sitt huvudkontor eller dylikt på israelisk mark. Varan kan trots det vara tillverkad på Västbanken.

Både FN och EU fördömer de judiska bosättningarna och ser dem som ett av hindren för fred. Israel kontrollerar vattentillgångarna på hela Västbanken och palestinier kan ha svårt att få tillräckligt med vatten då Israel leder det till fruktodlingar.

Mineralsminket Ahava hör till de varor som enligt Finnwatchs rapport kommer från Västbanken. Delar av den populära Sodastream-apparaten är tillverkade på Västbanken. Dessutom härstammar många citrusfrukter från Västbanken.

EU har skärpt tonen mot Israel och kräver att produkterna ska märkas korrekt. Irlands utrikesminister Eamon Gilmore sade i mitten av maj att Irland överväger att föreslå en bojkott av produkter från bosättningarna, under Irlands EU-ordförandeskap nästa år.

Heidi Herrmann

 • Ny lag ger Raseborg mer makt över byggandet

  NTM-centralens övervakande roll begränsas.

  Kommunerna ska i snabbare takt kunna fatta beslut om hur och var i kommunen det ska få byggas. Det här ska den nya markanvändnings- och bygglagen se till.

 • Första gången på självständighetsmottagningen

  Känner tacksamhet och stolthet inför självständigheten.

  På självständighetsdagen gör paret Riitta och Tomas Häyry debut på presidentens självständighetsmottagning på slottet. Känslan inför festen kan beskrivas som spänd förväntan och känslan inför Finlands självständighet är tacksamhet.

 • Akilles ångar på – nu föll JPS

  Borgålaget är obesegrat efter fyra matcher.

  Fyra segrar på lika många matcher är Akilles saldo i bandyligan. På söndagen var det den andra guldfavoriten JPS som fick ge sig.

 • Självkritisk Mäkäräinen: ”Gjorde bort mig fullständigt”

  ”Sällan har jag varit så här missnöjd med en femteplats.”

  Kaisa Mäkäräinen hade häng på säsongens första världscupseger. Då kom två kostsamma missar på skjutvallen. ”Sällan har jag varit så här missnöjd med en femteplats”, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ordförande för stadsfullmäktige och två journalister skjutna

  Gärningsmannen har inte ännu förhörts.

  Två av kvinnorna som sköts ihjäl i Imatra natten till söndagen var journalister, den tredje var ordförande för Imatras stadsfullmäktige. Motivet till morden är oklart, i det här skedet tror polisen inte att gärningsmannen hade politiska motiv.

 • Imatrabor chockade efter trippelmordet

  Man ser känsloutbrott på flera håll, säger Yle-reporter.

  I Imatra är många människor chockade efter nattens skottdrama. Aleksi Vuorinne som är direktör på bolaget som äger restaurangen Vuoksenvahti, utanför vilken dödsskjutningen ägde rum, säger att situationen är upprörande.

 • Nytt test för HPV-infektion minskar behovet av papa-prov

  Risken för livmoderhalscancer kan uteslutas utan papa-prov.

  Cellprov, så kallade papa-prov, har hittills varit det enda sättet att upptäcka eller utesluta förstadiet till cancer i livmoderhalsen. Nu har man allt mer börjat använda ett HPV-DNA-test som sållar ut de kvinnor som verkligen löper stor risk att drabbas av livmoderhalscancer samtidigt som de kvinnor som inte finns i riskgruppen inte behöver gå på regelbunden papa-screening.